Patrimoni cultural | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Patrimoni cultural

Finalitza la restauració del claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus

04.07.2025
Aquest mes de juny han finalitzat les obres de restauració del claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus, a Aiguamúrcia (Alt Camp). El projecte ha estat una restauració monumental que ha tingut com a objectiu resoldre les patologies del claustre gòtic, tot garantint la conservació del conjunt mitjançant la impermeabilització de les cobertes, la millora dels sistemes de drenatge de l’aigua i el nou enjardinament del claustre. Els dies 5 i 6 de juliol el monument fa jornada de portes obertes perquè la ciutadania pugui visitar el claustre després de la restauració.
 
Aquesta millora del conjunt retorna a l’edifici el seu valor patrimonial i cultural, a més de garantir la seva conservació per a generacions futures.  El projecte global de restauració d'ha dut a terme en el marc del programa “Temps de Gòtic”, en el què la Fundació "la Caixa" i la Generalitat de Catalunya col·laboren per millorar i conservar el patrimoni gòtic de Catalunya.
 
Les actuacions s’han dut a terme al claustre i als seus espais immediats, contemplant les quatre galeries, els sepulcres, les creueries, les voltes, els paraments i el lavatori. Per tal de garantir un bon estat de conservació i d’ús d’aquest sector de l’edifici, una de les principals actuacions ha estat l’eliminació de les humitats en la coberta i la nova instal·lació dels canals d’evacuació. Unes obres que, més enllà de l’adequació i impermeabilització de la coberta, han millorat el sistema de drenatge, gràcies a la reutilització d’un antic pou cisterna que hi ha al pati del claustre i que garanteix l’absorció de l’excés d’aigua. 
 
Alhora el projecte ha inclòs també  la restauració de paraments petris i del templet del lavatori, el qual ha tornat a la seva fisonomia original amb el tancament de tots els costats, excepte el d’accés al claustre. També s’ha incorporat una nova il·luminació a les galeries del claustre i l’enjardinament del seu pati. Pel que fa a la il·luminació, que ha anat a càrrec de l’empresa especialitzada Intervento, cal destacar la instal·lació d’unes lluminàries que volen reproduir l’atmosfera sòbria i serena pròpia del Cister, alhora que permetrà incloure aquest espai claustral al programa cultural del monument amb noves propostes de visita.
 
El projecte de restauració s’ha desenvolupat de manera que comportés la menor incidència a la visita pública del monument. Per això, durant les obres, les visites al monument han continuat amb normalitat, adaptant-se a l’evolució de la intervenció.
 
El claustre, d’estil gòtic, és molt ric en decoració, tant a les galeries amb voltes de creueria i finestrals d’arcs ogivals com els capitells, amb una àmplia varietat de motius representats. Els éssers fantàstics o mitològics, els motius zoomòrfics, les escenes bíbliques, els elements heràldics i un gran ventall de personatges són alguns dels motius de decoració que estarien lluny dels preceptes de senzillesa i austeritat propis del Cister. 
 

Recerca del conjunt funerari

En el decurs de les obres del claustre i, per tal de dur a terme la impermeabilització dels murs que degradaven els sepulcres i així poder-los restaurar, es va procedir al desmuntatge de sis sarcòfags de la galeria nord i tres de la galeria sud. En ells, reposen membres de la noblesa catalana dels segle XIII i XIV, enterrada a Santes Creus arran de la decisió dels reis Jaume el Just i Blanca d’Anjou de convertir el monestir en panteó de la reialesa catalana. 
 
Els treballs es van iniciar per la galeria nord amb l’obertura dels primers sarcòfags que posaven al descobert unes restes, la majoria d’elles intactes, que documenten diferents tipus d’enterraments, tant individuals com col·lectius, en molt bon estat de conservació. 
 
Es tracta d’un important i inèdit conjunt funerari de la baixa noblesa catalana que obre immenses possibilitats d’estudi i de millora del coneixement, tant a nivell arqueològic com  antropològic. L’anàlisi de mostres donarà resposta a preguntes que tenen a veure amb el perfil biològic, les condicions de vida i treball,  quina era la seva alimentació, les patologies que van patir, les relacions de parentiu entre ells, la identificació dels personatges enterrats o les pràctiques funeràries vigents en aquell moment.

Museu Habitat presenta 'Fabular paisatges', una exposició d’indagació per concebre altres mons

26.06.2025
L’exposició presenta el museu com a espai de producció i responsabilitat col·lectiva, amb memòria crítica i compromís amb la creació contemporània.
 
L’exposició tindrà dos espais d’exhibició, el Palau Victòria Eugènia i el Palau Moja de Barcelona.
 
La mostra està comissariada per Manuel Borja-Villel, Lluís Alexandre Casanovas Blanco i Beatriz Martínez Hijazo.
 
En el marc del projecte Museu Habitat, el 27 de juny obrirà les portes l’exposició 'Fabular paisatges', una proposta que a més de mostrar obres de nova producció té l’objectiu de fer pensar, interpel·lar i transformar el museu tal com el coneixem. La proposta ens convida a concebre els museus des d’una perspectiva reflexiva i transformadora que es desplegarà entre el Palau Moja i el Palau Victòria Eugènia de Barcelona, del 27 de juny al 5 d’octubre de 2025, amb entrada gratuïta. Al Palau Moja és necessària la reserva prèvia.
 
'Museu Habitat' és un projecte impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la participació de la Diputació de Barcelona, que busca generar un espai de recerca, experimentació i reflexió sobre el que pot ser la institució museu en el segle XXI. Museu Habitat es nodreix tant de la història com de les complexes relacions socials i sensibles que conformen la societat contemporània. 
 
L’exposició ha estat possible també gràcies al suport d’una xarxa plural d’artistes, col·lectius i institucions museístiques. L'estructura de Museu Habitat es basa en la cooperació entre institucions culturals de referència per promoure la creació d’espais de debat crític, investigació i experimentació sobre el futur de la institució museística.  
 
'Fabular paisatges', títol de la mostra, parla d’un recorregut obert a partir de peces històriques i obres contemporànies. Es proposa una lectura crítica sobre la genealogia dels museus enciclopèdics, el seu paper en la construcció d’una narrativa colonial, burgesa i extractivista, i els seus possibles futurs. 
 
L’exposició s’articula en eixos temàtics que aborden qüestions com la memòria colonial, el rol de l'Exposició Internacional del 1929 en la conformació del sistema museístic català, o la repolitització del treball comunitari. D’aquesta manera, 'Museu Habitat' recupera memòries oblidades i dona veu a subjectivitats que han estat sistemàticament excloses. La mostra proposa possibles aproximacions a la història d’un model de museu, però també altres maneres de Fabular paisatges, formes d’habitar el museu i de concebre altres mons
 
Fabular paisatges aprofundeix en la idea de paisatge com a element central en la cultura i com a separat de nosaltres. El pensament il·lustrat s'ha revelat com la separació entre subjecte i objecte, aquest últim entès com una cosa diferent de l’individu, susceptible de ser explotat. Aquesta és una de les idees que vertebren el projecte, que aposta per un model institucional que ja no es limita a custodiar obra, sinó que acompanya, impulsa i fa visibles processos culturals diversos i comunitaris.
 
Al Palau Victòria Eugènia es presenten una sèrie d’intervencions artístiques a partir de les quals es reflexiona sobre les grans exposicions internacionals que van tenir el seu apogeu en les últimes dècades del segle XIX i les primeres del XX, i sobre la seva influència en la nostra manera d’entendre el món; així com també sobre la representació visual a través de la interrelació de les nocions de paisatge, desplaçament i identitat. Al Palau Moja, la mostra treballa al voltant de la idea de memòria, monument i espai públic. 
 
“El verb ‘habitar’ implica una manera de ser i d'estar al món, una exploració que ens convida a inspeccionar la construcció de l'entorn, tant físic com mental, com a resultat de processos històrics i, per tant, inacabats i oberts a la possibilitat de la diferència”, explica Manuel J. Borja-Villel, director del projecte Museu Habitat del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 
A més, comenta, “la mostra té un caràcter situat i un context històric, parteix del context concret de Barcelona, Europa, Espanya, Catalunya i, més específicament, Montjuïc. Aquest territori té un significat històric complex: ha acollit grans esdeveniments com les Exposicions Universals, però també ha estat espai de memòria silenciada, com la de les persones que hi van viure en barraques”.  
 
La mostra és fruit d’una llarga reflexió iniciada amb les jornades 'Museu Habitat. Capgirar encanteris' celebrades el novembre de 2024 a l’Ateneu Barcelonès, on es van reunir figures internacionals, col·lectius crítics i diferents organitzacions museístiques i de l’àmbit cultural per a imaginar nous models institucionals. Les jornades van explorar com els museus poden anar més enllà del paper tradicional que han tingut com a conservadors d’una única perspectiva i de les estructures heretades. La trobada va promoure un marc d’intercanvi que avui pren forma tangible a través de l’exposició. 
 
Producció pròpia 
Un 80% de les obres exposades han estat produïdes de forma específica per al projecte. Són obres desenvolupades expressament per a aquest context i per artistes que exploren, des de l’arxiu fins a la performance, les tensions del present. El programa aposta per propostes situades, interseccionals i amb una forta dimensió crítica. 
 
Activitats
En el marc de l’exposició, Museu Habitat va programar activacions performatives amb artistes com Fatima Ouassak, Més que cures (Centre Cívic Sortidor, Poble Sec, 13 juny) i Philip Rizk i Aline Motta (projecció a la Filmoteca, 20 de juny). 
 
Els pròxims dies participaran Aline Motta amb una performance a l’Hangar, el 28 de juny a les 19 h i Ariella Azulay a La Filmoteca, amb la presentació de la trilogia Desaprendre el pillatge imperial, els dies 10 i 16 de setembre a la Sala Laya, a les 18 h. El dia 16 també hi haurà un diàleg entre l’artista i Carles Guerra. El dia 25 de setembre, a la Model de Barcelona, es farà una projecció sobre la revolta feixista del 1936.
 
 
L’última setmana de l’exposició, es farà la trobada 'Contrariar l'abisme. Poètiques d'escala' al Museu Tàpies, els dies 2, 3 i 4 d’octubre. 
   
Llistat d'artistes participants 
La mostra compta amb una selecció diversa i transnacional d’artistes, entre els quals destaquen: Associació de Dones Adrianes del Barri de La Mina, Efrén Álvarez, Paula Artés, Ariella Aïsha Azoulay, Sammy Baloji, David Bestué, Marilyn Boror Bor, Ahmed i Touda Bouanani, M'barek Bouhchichi, Claudia Claremi, Colectivo Ayllu, Cian Dayrit, Domènec, Lucía Egaña, El Palomar, Equipo Jeleton, Ikram Essaghir, Antonio Gagliano i Verónica Lahitte, Daniel García Andújar, Paula García-Masedo, Pocho Guimaraes, Lola Lasurt, Dan Lie, Aline Motta, Antoni Muntadas, Paulo Nazareth, Mabel Palacín, Carlos Pazos, Mercedes Pimiento, Jorge Ribalta, Philip Rizk, Adrián Schindler i Eulàlia Rovira, Dierk Schmidt, Llorenç Soler, Ceija Stojka i Oriol Vilanova entre d’altres.
 
També es presenten obres, documents i arxius que van des del segle XIII al segle XX provinents de col·leccions particulars i públiques i es compta amb intervencions de (Tr)african(t)s, Helios F. Garcés i Miguel Angel Vargas. 

Roger Mas, Sanjosex i Lia Sampai inauguren el Festival Riu de Veus al Castell de Miravet

19.06.2025
•    El nou festival posa el focus en la diversitat lingüística de la llengua catalana, i combina veus emergents i consolidades de l’escena musical
 
•    Els artistes estaran acompanyants a l’escenari per una formació musical creada expressament pel festival i integrada exclusivament per músics ebrencs
 
•   Les entrades es poden adquirir a través de la web i al punt d’atenció al visitant del castell de Miravet

El pròxim dissabte 12 de juliol s’estrena el Festival Riu de Veus que tindrà lloc al Castell de Miravet. El nou festival de música posarà l’atenció en la diversitat lingüística de la llengua catalana, i combinarà veus emergents amb veus més consolidades del panorama musical del país. En la seva primera edició, comptarà amb les actuacions del cantautor solsoní Roger Mas, el músic bisbalenc Sanjosex i la cantant ebrenca Lia Sampai.
 
Sota la direcció artística del músic miravetà Èric Vinaixa, Riu de Veus ofereix una proposta, pensada especialment per al castell de Miravet. Els tres artistes convidats interpretaran les cançons destacades del seu repertori, però ho faran acompanyats d’una formació musical creada expressament pel festival i formada íntegrament per músics ebrencs.
 
Els concerts començaran a les 21.30 hores al recinte sobirà del Castell de Miravet i l’organització habilitarà un servei d’autobús a les 20 h i a les 24 h per accedir al castell. Les entrades es poden adquirir a través de la web i també al punt d’atenció al visitant del Castell de Miravet. El preu de l’entrada anticipada és de 10 €, i de 12 € si s’adquireix el mateix dia del concert. A causa de les obres de restauració del castell, el concert es farà al recinte sobirà i l’aforament serà de 250 localitats.
 
El festival forma part de les accions de dinamització cultural que l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, que gestiona del monument, i l’Ajuntament de Miravet duen a terme per apropar el patrimoni monumental a la ciutadania. Per la cap de l’Àrea de Monuments i Jaciments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Carme Bergés, “el festival Riu de Veus neix amb la voluntat de posar en valor la diversitat i la riquesa lingüística de l’idioma i fer-ho a través de la música”. Tant Bergés com Èric Vinaixa destaquen “la il·lusió amb què estrenem un festival que aposta per la qualitat musical i que posa l’accent en les veus i els accents del català i amb una especial atenció a la música i a les parles ebrenques”. Vinaixa valora també el format del concert “és únic i només es podrà gaudir al castell de Miravet”. En aquest sentit, ha volgut agrair també “la predisposició i generositat dels artistes per sumar-se al projecte i sortir del guió habitual”.
 
Castell de Miravet
El Castell de Miravet és un dels exemples més destacats de l’arquitectura templera que es conserven a Europa. Construït sobre un escarpat turó a tocar del riu Ebre, està envoltat per una gran muralla de fins a 25 metres d'alçada, i domina estratègicament tota la cubeta de Mora.
 
És un dels principals atractius patrimonials de les Terres de l’Ebre i ha tingut un paper important en diferents conflictes al llarg de la història. El castell va ser construït pels musulmans i després de la conquesta de Ramon Berenguer IV, va ser donat a l'orde del Temple, que el va convertir en un dels enclavaments més importants de la província templera de Catalunya i Aragó. Després de la desaparició de l’ordre, el castell va ser remodelat adaptant-se a les exigències defensives amb l'aparició de l'artilleria.
 

El Castell Monestir d’Escornalbou reobre el claustre amb el festival “Llamp”: cultura, patrimoni i gastronomia per celebrar el solstici d’estiu

16.06.2025
•    El 21 de juny, el Castell Monestir es converteix en epicentre cultural de la mà de la nova proposta de “Santa Teca”
 
•   El festival coincideix amb la reobertura del claustre, un dels espais més icònics i emblemàtics d'Escornalbou, després de la seva restauració
 
• Tallers, degustacions, visites teatralitzades, microvisites a “La taula parada”, espectacles, concerts i exposicions d’art, entre d’altres, ompliran d’activitat el monument

El claustre del Castell Monestir d’Escornalbou, un dels espais més emblemàtics i identitaris del conjunt monumental, es torna a obrir al públic després de la seva restauració. 
 
El claustre, que habitualment era visitable, ha estat tancat els darrers mesos per dur-hi a terme una intervenció de conservació arquitectònica i investigació arqueològica. El resultat permet no només recuperar l’espai físic, sinó també oferir al públic una nova lectura històrica i patrimonial del monument.
 
Les excavacions arqueològiques han permès corroborar que les reformes que es van fer en època moderna van suposar l’eliminació del claustre romànic original. Tot i això, es va poder documentar un angle de mur que podria correspondre al claustre primitiu, així com una inhumació dipositada en una fossa excavada a la roca, just al costat de la porta de l’església.
També en relació amb la fase més antiga, cal destacar la descoberta d’un sistema de basses excavades a la roca, situades a la zona central del claustre, destinades a l’emmagatzematge d’aigua.
 
Sobre aquestes restes es va construir el claustre d’època moderna, del que destaca la troballa del sistema complet de captació d’aigües pluvials, procedents de les cobertes del claustre i les construccions annexes. Aquesta xarxa de canalitzacions conduïa l’aigua fins a una cisterna amb coberta de volta, encara conservada i funcional, i comptava amb sobreeixidors per evacuar l’excés d’aigua cap a l’exterior del monestir.
 


 

El festival Llamp

Coincidint amb la reobertura del claustre, el Castell Monestir d’Escornalbou acollirà el pròxim 21 de juny el festival d’estiu “Llamp”, que es presenta amb un nom i format renovats després de nou edicions sota la marca “Santa Teca”. El festival reinterpreta el llegat històric i natural de l’indret amb una mirada contemporània, especialment aplicada al claustre, un dels miradors més màgics del Camp de Tarragona. Amb una programació vibrant i multidisciplinària, el festival s'estendrà també durant la setmana següent pels pobles de la Baronia d’Escornalbou.
 
El festival és una aposta renovada que manté l’essència de les edicions anteriors: apropar el patrimoni a través de la creativitat, l’art, la gastronomia i el paisatge. En aquesta edició, s’aprofundeix en el llegat cultural de la zona a través del camí ramader de Marina, la transhumància i els productes derivats del pasturatge, eixos que connecten el territori amb la Regió Mundial de la Gastronomia 2025, títol que ostenta Catalunya aquest any.
 
El programa d’activitats segueix l’esperit de les últimes edicions, creant una proposta cultural que aposta pel talent local i dona sentit als espais patrimonials i paisatgístics. La programació inclou activitats que van des de la pujada al castell des de l’Argentera a primera hora del matí, fins al concert de Los Sara Fontan, que clourà la jornada a mitjanit. Entremig, activitats per a tota la família amb tallers, degustacions, espectacles teatrals, concerts i una taula rodona.
 
El festival compta amb el suport de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. També hi col·laboren la Diputació de Tarragona i els ajuntaments de la Baronia d’Escornalbou: Riudecanyes, Duesaigües, l’Argentera, Vilanova d’Escornalbou, la Torre de Fontaubella, Colldejou i Pradell de la Teixeta.
 

El Castell, escenari viu

Tots els espais del Castell Monestir d’Escornalbou —des dels seus jardins i la sala capitular, fins al camí de Santa Bàrbara o les corralines— es transformaran en escenaris per a espectacles, concerts, tallers i accions artístiques. A més, durant el festival el públic també podrà gaudir de la instal·lació “La Taula Parada. El gust per la història” a través de la visita teatralitzada “Un Sant Joan amb Eduard Toda” i un seguit de microvisites a la instal·lació. Aquest darrer projecte, l’impulsa l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural a diversos monuments i, a Escornalbou, recrea la taula parada per una revetlla de Sant Joan a principis del segle XX.
 

Art contemporani i memòria

En paral·lel, durant tot el cap de setmana el castell s’omplirà d’exposicions a diversos espais. Els artistes convidats són el taller artístic L’infinit, Lluc Queralt i Olga Ibars. A més, també es podrà visitar la instal·lació “Un fil de veu gebrada” de Mar Arza, que forma part del projecte Passat/Present, impulsat per la Generalitat de Catalunya per reinterpretar el patrimoni a través de l’art contemporani. L’obra d’Arza ofereix una mirada poètica i delicada sobre la memòria i la veu femenina, en diàleg amb l’arquitectura i la història del castell.
 

Música, gastronomia i territori

La jornada comptarà també amb una intensa programació musical i gastronòmica. Hi participaran artistes com Los Sara Fontan, Miquel Gil, Marc Vilajoana i Josep Pedrals, que combinaran música, dansa i poesia en diversos racons del recinte. La cuinera Mariona Quadrada protagonitzarà una demostració culinària, mentre que Dani Giraldo, pastor i artesà, oferirà tallers de formatge.
A més, el festival inclourà una taula rodona “Garbella!” per reflexionar sobre el territori i el patrimoni viu, amb la participació de veus referents en la gestió i interpretació del paisatge rural.
 

Accés gratuït i activitats amb aforament limitat

L’accés al recinte del Castell Monestir d’Escornalbou serà gratuït durant tota la jornada del 21 de juny, tot i que algunes activitats requeriran la compra d'entrades a través del web del festival. Per les visites guiades i l’accés a l’interior del castell cal consultar la web del monument.

El festival continuarà del 22 al 29 de juny amb propostes itinerants pels municipis de la Baronia, tot seguint el ramat del pastor i connectant la cultura amb el territori.
 


Arriba 'Catalunya país d'arxius, documents que fan Europa' en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius

06.06.2025
El pròxim 9 de juny arrenca una nova edició de la Setmana Internacional dels Arxius (SIA) que s’allargarà fins diumenge 15 de juny. Enguany, en el marc de la SIA, el Departament de Cultura presenta el projecte Catalunya país d’arxius, documents que fan Europa. La iniciativa consta de dues parts: per una banda, d'una programació específica d'activitats fins a finals d’any i, per l’altra, la publicació d’un nou web interactiu. Aquest permetrà explorar com Catalunya ha participat en la construcció d’Europa mitjançant la consulta de més de 1.000 documents, custodiats en els nostres arxius.
 
Des d’ara i fins a la celebració del Congrés Internacional d’Arxius de l’ICA que tindrà lloc a Barcelona, a finals d’octubre, el projecte Catalunya país d’arxius, documents que fan Europa mostrarà a la ciutadania, a través del patrimoni documental, com Catalunya ha participat en la construcció de l’Europa actual. El Congrés reunirà a més de 2.500 professionals de l’arxivística i la gestió documental d’arreu del món sota el lema ‘Coneixent passats, creant futurs’
 
Des del Departament de Cultura es vol difondre com el territori català s’ha sumat al llarg de la història als diferents esdeveniments polítics, socials i econòmics europeus i de quina manera hi ha influït, mostrant algunes de les iniciatives, projectes i col·laboracions que s’han dut a terme al llarg dels anys.
 
A més, enguany, coincidint amb l’inici de la Setmana Internacional dels Arxius, el pròxim 7 de juny, tindrà lloc a Cervera la jornada inaugural de la commemoració del 50è aniversari de la mort d’Agustí Duran i Sanpere. L’acte, presidit per la consellera de Cultura, Sònia Hernández, i pel paer en cap de Cervera, donarà el tret de sortida a un any d’activitats dedicades a posar en valor la figura d’aquest personatge clau en la gestió del patrimoni cultural català durant la primera meitat del segle XX.
 
Agustí Duran i Sanpere va destacar com a arxiver, historiador, arqueòleg, museòleg i antropòleg, però sobretot com a impulsor del sistema de patrimoni cultural de la ciutat de Barcelona. Una de les seves contribucions més rellevants va ser la tasca de salvaguarda dels arxius catalans durant la Guerra Civil, des del Departament de Cultura.
 

Activitats als arxius de Catalunya

Les activitats divulgatives que s’han organitzat des dels arxius ajudaran a mostrar a la ciutadania la riquesa documental i, per tant, històrica, que hi ha als arxius catalans. Destaquen exposicions, conferències, visites guiades i jornades de portes obertes. El gruix d’activitats tindrà lloc durant la Setmana Internacional dels Arxius, del 9 al 15 de juny, i durant la celebració del Congrés Internacional de l’ICA a Barcelona del 27 al 30 d’octubre.
 
La Setmana Internacional dels Arxius és un esdeveniment promogut pel Consell Internacional d’Arxius (ICA) que se celebra arreu del món amb motiu del Dia Internacional dels Arxius (9 de juny) per conscienciar a la ciutadania sobre la important acció social que desenvolupen els arxius.
 
En aquest context, des de la Direcció General del Patrimoni Cultural s’impulsa FLAIX, la nova revista digital trimestral adreçada a la comunitat professional dels arxius i la gestió documental de Catalunya, a més d’altres àmbits professionals relacionats. La iniciativa s’emmarca en la línia d’informació sobre projectes innovadors de la Subdirecció General d'Arxius i Gestió Documental i en el desplegament del Pla d’arxius i gestió documental de Catalunya. Arxius 2030.
 
L'Arxiu Nacional de Catalunya organitza diverses propostes obertes al públic per commemorar aquesta efemèride. El divendres 6 de juny tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Transmet TRANSICIÓ. Carlos Bosch 1976-1981”, una mostra que recupera seixanta imatges originals i eloqüents dels anys de la Transició democràtica. Aquesta exposició s’inscriu en el marc del Festival Lumínic de Fotografia de Sant Cugat del Vallès.
 
El dimecres 11 de juny es durà a terme el taller “L’alquímia en la cal·ligrafia”, conduït per la conservadora-restauradora Ariadna Queralt, una activitat pensada per a tots els públics que permetrà experimentar amb l’escriptura medieval tot practicant la cal·ligrafia amb càlam i tinta elaborada seguint una recepta històrica.
 
Finalment, el dissabte 14 de juny, l’ANC proposa “Fake a l’Arxiu. Un enigma a mida real", una representació teatral participativa a càrrec del grup Mira-sol Teatre, que convida el públic a resoldre un misteri relacionat amb la falsificació d’un document fotogràfic dins de l’arxiu i a descobrir el mòbil del crim.
 
Com cada any, la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC) participa activament en la Setmana Internacional dels Arxius. Sota el lema Catalunya, país d’arxius. Documents que fan Europa, s’han programat activitats arreu del territori.
 
Un dels actes més destacats serà l’ingrés del fons documental de l’antiga Empresa Nacional Hidroelèctrica del Ribagorçana (ENHER) a l’Arxiu Comarcal de l’Alta Ribagorça el dia 6 de juny.
 
El dia 9 de juny, l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric inaugurarà l’ exposició itinerant “Dona i justícia: de l’estat liberal al franquisme en documents del Vallès Occidental”, que s’acompanyarà de la conferència “Les brides del silenci: dona, justícia i art”. El mateix dia, a l’Auditori del Tívoli del Vendrell, tindrà lloc la presentació del llibre 'Benvingut Socias Mercadé (el Vendrell, 1877-1952). Motets i cançons del seu llegat a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès', obra de Lluís Sintes Mercadal, una activitat que es complementarà amb un concert de veu i piano.
 
L’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, se suma a la Setmana Internacional dels Arxius a través de la xerrada-taller impartida per la conservadora i restauradora de documents gràfics, Ariadna Queralt, que es realitzarà el 9 i 10 de juny a la sala de consulta de l’Arxiu.
 
El 12 de juny, l’Arxiu Històric de Tarragona obrirà al públic l’exposició “El món dels Castellarnau”, dedicada a una nissaga familiar de gran rellevància a la història de Catalunya, amb una conferència inaugural a càrrec de Xavier Nubiola de Castellarnau sota el títol “Els Castellarnau, 1000 anys d’història d’una família catalana”. El mateix dia, l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, a les 19 h, inaugura l’exposició “En fa 60 dels 60”, que mostra el viatge dels conjunts musicals de l’Anoia des d’un to més aviat gris fins a un to psicodèlic ple de colors, una dècada de somnis de llibertat i igualtat.
 
Durant tota la setmana, del 6 al 13 de juny, l’Arxiu Comarcal de la Segarra oferirà el taller teòric-pràctic “Llibres antics, escriptures estranyes, vides recuperades”.
 
Totes les activitats es poden consultar en l’agenda en línia que ha habilitat el Departament de Cultura.
 

Nou web interactiu

El nou web interactiu permet explorar com Catalunya ha participat en la construcció d’Europa mitjançant la consulta de més de 1.000 documents. La documentació original, digitalitzada en alta resolució per facilitar-ne la consulta en línia, va des dels inicis del segle IX —amb l’Homiliari de Sant Gregori— fins a l’any 2024 —amb el llibre d’actes de l’associació Foment Hortenc.
 
La documentació procedeix d’un centenar d’arxius de la Generalitat, municipals, universitaris, eclesiàstics, judicials i també d’associacions privades, com ara l’Àmbit Cultural de Benedictines.
 
L’interès que ha generat la publicació d’aquest web entre els arxius catalans ha donat com a resultat una gran aportació de documents. Per aquest motiu, la publicació dels documents es farà en dues fases: una durant la Setmana Internacional dels Arxius i l’altra durant els mesos d’estiu.
 
En aquesta primera etapa també es publicarà un cercador de documents, un mapa de Catalunya amb les dades de cada arxiu participant, una selecció dels documents més destacats, i un darrer apartat en el qual es situaran els documents en l’espai i el temps per tal de presentar-los d’una manera amena i atractiva. Mitjançant una navegació intuïtiva dins de cada document, en aquest darrer apartat es narraran històries vinculades al govern, l’economia, els conflictes socials i la vida quotidiana, entre altres.
 
En una segona fase es publicaran també noves seccions com una línia del temps i una selecció de documents directament vinculats amb els valors de la societat europea. Entre aquests testimonis hi ha documents cèlebres com ara la Sentència Arbitral de Guadalupe (1486) o el Llibre del Consolat de Mar (s. XII-XVI), i d’altres més desconeguts, però no menys rellevants, com ara la carta de Pau Casals al president Truman (1950) o l’expedient de l’acte L’Europa social amb les dones (1989).
 

Nova temporada del pòdcast Sala 113

Amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, el Departament de Cultura presenta una nova temporada de Sala 113. Històries Arxivades, el pòdcast que dona vida a històries reals extretes del patrimoni documental català. Històries sorprenents que semblen impossibles, però que van passar de veritat.
 
Les narracions d’aquest pòdcast parteixen de documentació original conservada als arxius de Catalunya. En una de les sales, la Sala 113, és on treballa l’arxiver, un personatge enigmàtic interpretat per l’actor Lluís Soler, que introdueix cada capítol amb la seva veu profunda i evocadora. A través d’ell ens endinsem en les històries que s’amaguen als documents.

La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol posa en marxa una nova campanya d’excavacions arqueològiques centrada en descobrir la porta oriental

27.05.2025
•    La campanya del 2025 té per objectiu documentar i fer visible l’estructura de la porta sud-est

•   La recerca arqueològica d'anys anteriors ha confirmat que el jaciment del Molí d’Espígol podria ser la ciutat més gran i complexa de la tribu ibèrica dels Ilergets
 
•   Es fan visites guiades gratuïtes al jaciment l'últim dissabte de mes, entre els mesos d’abril i agost, i també durant el cap de setmana ibèric, a l’octubre
 
Al jaciment ibèric del Molí d’Espígol ha començat aquest 2025 una nova campanya de recerca arqueològica en què s'excavarà la porta d’entrada oriental de la ciutat, continuant les intervencions d'anys anteriors. Els treballs van començar el passat 19 de maig i s’allargaran fins al 6 de juny, coordinats per l’historiador i arqueòleg Dr. Jordi Principal.

Les excavacions dels darrers anys han confirmat la complexitat i la monumentalitat de les estructures defensives que protegien la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol, que podria confirmar que es tracta de la ciutat més gran i complexa de la tribu ibèrica dels ilergets.
 
En concret, la intervenció d’enguany es durà a terme a l’extrem sud-est de la porta d’entrada de la ciutat, on ja s’hi ha intervingut en campanyes prèvies (2020-2021 i 2024). Durant aquestes campanyes es va documentar part del llenç de la muralla en ús durant els segles IV-III aC, i l’àrea on es trobaria la porta d’accés a la ciutat ibèrica per l’est. Aquesta porta es va modificar almenys tres vegades, cada cop per fer-la més complexa i monumental.
 
En la campanya d'aquest any es treballarà a l’entorn de la torre bastida durant la primera fase de reforma de la porta, on es van fer diversos sondatges a la campanya del 2024. Els treballs duts a terme l’any passat van permetre identificar la continuïtat del brancal de la porta, incloent-hi un enllosat que podria marcar-ne el nivell de circulació. També es va identificar una àmplia zona de pas amb l’enllosat, que podria correspondre a un carrer d’entrada a la ciutat. L’objectiu final de la intervenció d'aquest any és documentar i fer visible l’estructura d’aquesta porta oriental.
 
Aquestes excavacions formen part del projecte quadriennal (2022-2025) de recerca arqueològica del Departament de Cultura “Sistemes poliorcètics d’accés als hàbitats ibèrics: els casos indiget i ilerget” (SPAHI), impulsat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya i coordinat pels investigadors Jordi Principal i Gabriel de Prado. Aquest projecte combina actuacions arqueològiques en el jaciment ilerget del Molí d’Espígol i també en els jaciments ibèrics indigets de l’Illa d’en Reixac (Ullastret, Baix Empordà) i del Castell (Palamós, Baix Empordà).
 
Visites guiades gratuïtes
El jaciment ibèric del Molí d’Espígol està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional des de l’any 2009, i constitueix un dels exemples més desenvolupats i complexos del sistema urbanístic de la cultura ibèrica dels Ilergets. Aquest poble iber va dominar una gran part de les actuals províncies de Lleida i Osca entre els segles VI i I aC. El jaciment podria correspondre, segons algunes interpretacions, a la ciutat d’Atanagrum, antiga capital del poble ilerget.
 
Per tal de facilitar l’accés dels ciutadans al jaciment i promoure la seva difusió i coneixement, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tornabous ofereixen visites guiades gratuïtes a la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol. Enguany les visites tenen lloc l'últim dissabte de mes, entre els mesos d’abril i agost. A més, durant el cap de setmana ibèric, al mes d’octubre, també hi haurà visites guiades gratuïtes.

Més de 300 activitats durant el cap de setmana per celebrar el Dia Internacional dels Museus

15.05.2025
• Amb el lema ‘El futur dels museus en comunitats en canvi constant” es convida a reimaginar el paper dels museus com a connectors essencials, innovadors i guardians de la identitat cultural

• Enguany, la Nit dels Museus se celebra el dissabte 17 de maig 

• Totes les activitats es poden consultar al web del Dia Internacional dels Museus 


Aquest cap de setmana, els museus catalans celebren el Dia Internacional dels Museus (DIM) amb més de 300 activitats. A més de l’entrada lliure als museus, els visitants podran gaudir de visites guiades i teatralitzades, tallers familiars, jocs d’escapada, concerts o espectacles.  
 
El Dia Internacional dels Museus, 18 de maig, és l'esdeveniment més important que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM). Aquesta iniciativa cultural té com a objectiu principal conscienciar sobre el fet que els museus són espais rellevants per a l’intercanvi cultural i l’enriquiment de les cultures
 
Aquesta edició del DIM se celebra sota el lema triat per l’ICOM "El futur dels museus en comunitats en canvi constant" i convida a reimaginar el paper dels museus com a connectors essencials, innovadors i representants de la identitat cultural. En una era marcada per la transformació constant, els museus es troben a l'avantguarda del canvi, navegant per un panorama dinàmic modelat per esdeveniments globals canviants i necessitats socials en evolució.  
 
Com cada any, des del Departament de Cultura s’ha impulsat una campanya gràfica, inspirada en el cartell oficial de l’ICOM, que s’ha posat a l’abast de tots els museus perquè puguin fer difusió de les seves activitats amb motiu de l’esdeveniment. Així mateix, s’ha habilitat un espai web amb un apartat d’agenda que recull tota l’activitat organitzada pels equipaments museístics d’arreu del territori. Una agenda que es pot filtrar per dia, per tipologia d’activitat, per tipus de públic al qual s’adreça i per municipi. A més, per fer-ho més accessible, les activitats es poden cercar en un mapa geolocalitzat. 
 
Les activitats s’aniran ampliant i actualitzant durant la setmana al portal web del Patrimoni Cultural de Catalunya

Activitats arreu del territori 

Tots els museus de la Generalitat de Catalunya faran jornades de portes obertes el diumenge 18 de maig.  

Barcelona
 
A Barcelona ciutat, gran part dels equipaments oferiran jornades de portes obertes dissabte 17 de maig amb motiu de la Nit dels Museus.  
 
Al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) es podran visitar gratuïtament, i fins la 1 de la nit, la col·lecció permanent i les exposicions temporals, com la mostra “Zurbarán (sobre)natural” o les noves sales “Una modernitat possible” i “Entre la introspecció i la revolta”. També s’han organitzat activitats diverses com actuacions musicals de rock, pop, indie o blues a la Sala Oval i jocs i itineraris autoguiats per fer en família, així com una oferta gastronòmica especial. 
 
Per la seva part, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, a la seva seu a Barcelona, organitza pels més petits l’activitat ‘Exploradors de la prehistòria’, on podran experimentar la feina d’arqueòleg d'una manera divertida. Entre les activitats destaquen les visites guiades gratuïtes a l’exposició permanent “IMPERIVM. Històries romanes”. També tindrà lloc l’última sessió del curs ‘Orbis’ sobre l'expansió geogràfica de Roma amb la sessió, titulada ‘Romanitas vs Germanitas’: dues identitats enfrontades a una riba i a l’altra del Rin. 
 
El Museu d’Història de Catalunya farà jornada de portes obertes tant dissabte com diumenge. Per la tarda de dissabte, a més, s’han organitzat activitats especials com el taller familiar “Dibuixem amb fil” per dibuixar amb fils de colors mitjançant la tècnica del brodat, la proposta “Milicians en el Museu d’Història de Catalunya”, una experiència immersiva a partir de les recreacions històriques contextualitzades en la Guerra Civil, a més d’escenes històriques teatralitzades en diverses sessions de 15 minuts. Els visitants podran gaudir de l'exposició temporal 'En fugida. Refugiats', l'exposició permanent 'La memòria d'un país' i de la presentació d'un retrat d'Isabel Llorach fet per Ramon Casas. 
 
A la Fundació Miró, que enguany celebra el seu 50è aniversari, es podrà gaudir de tots els espais oberts i les propostes expositives que hi ha actualment, com “Entre dos patis. El pas de Fina Miralles, Susana Solano i Eva Lootz per l’Espai 10” o “Nous talents del videoart asiàtic: Musquiqui Chihying i Timoteus Anggawan Kusno”. 
 
El MACBA també obrirà gratuïtament dissabte i diumenge amb un programa d’activitats variat dins i fora del museu. Per la Nit dels Museus, destaquen les visites guiades “MACBA des del cel”, que permetran als participants accedir al conjunt arquitectònic del Convent dels Àngels i a la torre del Centre d’Estudis i Documentació per conèixer la seva història i tenir una panoràmica diferent de la ciutat.  
 
El nou espai Museu Terra. Sala Barcelona ofereix la visita guiada a l’exposició “Plàstic. Genial o pervers?”, una mostra que ens convida a reflexionar sobre el fi equilibri entre l’ús i l’abús del plàstic a partir de les arts visuals. 

A l’àmbit metropolità, la nit de dissabte 17 de maig, els Museus d’Esplugues proposen un Vespreig musical, amb un concert de petit format als jardins acompanyat d’una furgoteca, i un espectacle de llum, dansa i foc. 
 
El Museu Nacional de la Tècnica i la Ciència de Catalunya, a la seu de Terrassa, ofereix diverses activitats gratuïtes durant tot el cap de setmana. A més de les portes obertes, es farà circular la maqueta ferroviària del Museu, l’escape room “La carta del més enllà”, les clàssiques passejades per les voltes de la teulada, una audició del carilló, la visita teatralitzada “1909. Un passeig per la fàbrica”, una visita a les sales de reserva i al taller de restauració i una sessió de ioga al Museu. A més, es programen visites guiades a les exposicions temporals “La revolució de l’automòbil”, “Gabriel Lluelles, disenyador industrial” i “El jardí invisible de Gaudí”.  
 
El Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera ofereix la programació especial “Reviu Can Sedó”, amb jornades de portes obertes i representacions teatralitzades per reviure el passat industrial a l’antiga colònia tèxtil Can Sedó. 
 
El Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa ofereix dissabte una visita guiada al taller de restauració tèxtil, on els visitants podran descobrir les nines vestides a l’estil modernista que es poden veure dins de l’exposició “Nines i moda”. 
 
El Museu de l’Estampació de Premià de Mar organitza dissabte el taller familiar “El colorista i els colorants naturals” que permetrà conèixer d'on venen els colors que es fan servir per a estampar i una Nit de Jazz, entre altres propostes.  
 
El Museu de la Nàutica del Masnou proposa per dissabte el taller immersiu “L’art de navegar”, que combina una xerrada introductòria amb instruments de navegació antics i la visualització d’una travessia nàutica amb ulleres 3D. Pel diumenge 18 de maig, el museu organitza “El gran joc del Masnou, terra de mar”, una cursa per equips on els participants hauran de superar una sèrie de proves relacionades amb el patrimoni.  
 
Amb motiu de la Nit dels Museus, el Museu de la Immigració de Catalunya (Sant Adrià del Besós) ha preparat una presentació teatralitzada de la pel·lícula El 47, de Marcel Barrena i protagonitzada per Eduard Fernández, i la projecció del film. 
 
La Fundació Palau de Caldes d’Estrac ofereix, diumenge 18 de maig, l’espectacle familiar de titelles “Mínim Món” amb tècniques d’ombres, marionetes activades amb varetes i animació d’objectes.  
 
El Museu del Càntir d’Argentona inaugura, dissabte 17, l'exposició de pintura de l'artista Elvira Fustero “Paisatges de l'Ànima”, seguit d’una lectura de poemes a càrrec del poeta i lingüista Carles Duarte. 

Catalunya central
 
A la Catalunya Central, la nit de dissabte, al MEV, Museu d’Art Medieval (Vic) es podrà fer ioga a les sales del museu, gaudir d’espectacles de música, dansa i poesia, visites guiades, jocs de taula i tallers familiars.  
 
El Museu del Ciment de Castellar de n’Hug farà jornada de portes obertes el 18 de maig i programa diverses activitats gratuïtes el cap de setmana: la nova visita immersiva “Fàbrica endins” i les visites guiades "L'antiga fàbrica de ciment Asland" i "La colònia del Clot del Moro". 
 
Els museus de Manresa obren les seves portes durant el cap de setmana i ofereixen exposicions, visites guiades, conferències, tallers participatius i activitats amb màgia, música i ball. Per celebrar la Nit dels Museus, el Museu de Manresa. Museu del Barroc de Catalunya proposa música electrònica dialogant amb l’art barroc. Diumenge 18 de maig, s’ha organitzat un joc de pistes familiar. El Museu de l’Aigua i el Tèxtil ofereix, entre altres propostes, la visita “Màgia entre fils” amb el Màgic Pol i obre les seves portes en horari nocturn per descobrir el patrimoni industrial de Manresa en un ambient especial i amb una ballada de swing amb el trio de swing Boopy’s Love.  

Penedès
 
Al Penedès, a la seu del MAC Olèrdola, es podrà realitzar el taller familiar ‘De l’excavació a la vitrina’, per descobrir com és la feina d’arqueòleg més enllà de l’excavació, i saber com s’estudien i què ens expliquen els objectes que hi trobem. D’altra banda, el VINSEUM (Vilafranca del Penedès) ha preparat un cap de setmana ple d’activitats. Per dissabte, proposa una visita guiada a l’exposició permanent, un tast, un taller de pintura amb vi i oli verge d’oliva, i un concert d’Apel·les Carod Quartet. Per diumenge, el museu organitza una visita guiada a Cal Berger per descobrir les col·leccions i el laboratori de restauració. 
 
Els museus del Vendrell celebren el Dia Internacional dels Museus amb jornades de portes obertes i propostes variades. Entre elles, la Fundació Apel·les Fenosa proposa la visita guiada especial “Fenosa Experience”, coincidint amb la cloenda del 125è de l’Aniversari d’Apel·les Fenosa. El Museu Deu celebra el seu 30è aniversari amb un programa d’activitats i es podrà visitar l’exposició de l’artista Luisa Granero. El Museu Pau Casals ofereix també visites guiades especials i recorreguts dramatitzats.   
 
Els museus de Sitges faran jornades de portes obertes dissabte al Museu Cau Ferrat i Museu Maricel i un joc de pistes adreçat a infants i famílies. Per la Nit dels Museus, es proposa un passeig pel Museu de Maricel i el Palau de Maricel, amb l’acompanyament musical de la coral Sitges canta! 

Girona
 
A les comarques de Girona, la majoria de museus oferiran jornades de portes obertes amb diferents horaris. 
 
El Museu d’Art de Girona proposa, per celebrar la Nit dels Museus, una visita comentada centrada en els secrets del Museu, que permetrà explorar els racons amagats i descobrir els detalls més subtils tant de l’edifici històric com de les obres d’art que conserva. Diumenge 18 de maig, els visitants podran participar de diversos jocs lliures creats a partir de les obres exposades. A més, al llarg del matí es podrà gaudir del recorregut guiat pels experts que han participat en les últimes edicions del catàleg “12 mesos, 12 obres”. Quatre dels autors dels estudis publicats presentaran, a peu dret davant l’obra, tot el que han descobert. 
 
Al MAC Empúries, els visitants podran gaudir de la visita romana i, per la Nit dels Museus, d’una passejada per la ciutat grega amb la darrera llum del dia que finalitzarà al recentment remodelat museu d’Empúries. 
 
La seu d’Ullastret proposa una visita guiada on s’explicarà com era l’alimentació en època ibèrica i s’acompanyarà d’un tast de productes de Km0 vinculats a la dieta que seguien els ibers. També s’oferirà una visita guiada especial a través de les principals peces exposades al museu, descobertes durant més de 75 anys d’excavacions al jaciment. 
 
Al MAC Girona, els visitants tenen la possibilitat de descobrir els racons amagats del monestir de Sant Pere de Galligants i visitar l'exposició "El temps de la memòria. Els tresors del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona". 
 
A la ciutat de Girona, dissabte 17 des de les 19 h fins a mitjanit i també diumenge 18 de maig, es podran visitar gratuïtament el Museu d'Història, el Museu d'Història dels Jueus i el Museu del Cinema, entre d’altres.  
 
A Figueres, es podrà visitar el Museu de l’Empordà, que va reobrir les seves portes el 2 de maig, després d’una reforma integral de l’edifici i una renovació completa de la museografia. L’exposició permanent que es pot visitar actualment és fruit d’un procés de participació de la ciutadania. Inclou obres des de l’antiguitat fins al present, amb una forta presència de dones artistes i creadors vinculats al territori. El nou museu aposta per una mirada contemporània i inclusiva de l’art i es presenta com un espai cultural i social on fomentar la investigació i el debat a partir de les col·leccions.  
 
Els museus d’Olot se sumen també a la celebració del Dia Internacional dels Museus. El Museu de la Garrotxa inaugura el dia 17 l’exposició del “Tapís Col·lectiu”, una iniciativa de costura comunitària amb grups de costura d’Olot i de totes les persones que hi han volgut participar. I, amb motiu de la Nit als Museus, es podran visitar les sales d’exposicions temporals dedicades al Cicle Olot Tèxtil. Per la seva banda, el Museu dels Sants d’Olot organitza un taller d’indianes amb pintures naturals. 

Terres de Lleida i la Vall d'Aran
 
A les terres de Lleida i la Vall d’Aran es podrà visitar gratuïtament, i fins a les 12 h de la nit, el Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani (Lleida). Amb motiu de la Nit dels Museus, el museu inaugura la instal·lació Psychoflage de Mónica Rikić i la mostra d’art generatiu “Bancals i Arrels” d’Anna Carreras.  
 
El Museu de Guissona organitza per dissabte 17 una tarda festiva amb berenar popular, animació infantil, tallers diversos i degustacions de menjar, que finalitzarà amb un concert. I l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu proposa “Un viatge musical a través del Pirineu”, a càrrec del duo Bourry-Rouch. Diumenge 18 farà jornada de portes obertes a la Casa Gassia. 

Tarragona i Terres de l'Ebre
 
A Tarragona i les Terres de l’Ebre es podrà participar un any més del “Viatge a la Constel·lació Museu”, un itinerari guiat nocturn per vuit museus i institucions culturals de la ciutat de Tarragona que obren les portes durant la Nit dels Museus. Enguany, el lema és “Revelant l’ocult” i permetrà descobrir els espais i les activitats més desconeguts d'aquets equipaments.  
 
El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) proposa per celebrar el Dia Internacional dels Museus diverses activitats englobades dins del festival Tarraco Viva. Es podran recórrer vuit segles de la història de Tàrraco amb una visita guiada per l'exposició del Tinglado 4 i l’interior del Teatre de Tàrraco. A la seu del Tinglado 4 també hi ha prevista una visita teatralitzada, en col·laboració amb el Museu del Port de Tarragona, de la mà del comerciant romà Tiberius. Al Conjunt romà de Centcelles, un dels espais del MNAT, hi ha programada una activitat de recreació històrica inspirada en el mosaic de la cúpula. Per als amants dels jocs de taula, l’activitat Nostrum Mare, un nou joc interactiu que convida als participants a convertir-se en comerciants romans.   
 
Per la Petita Nit dels Museus, els més petits podran gaudir de l’activitat ‘El mar dins d’un mosaic’, on descobriran quines espècies amaga el famós Mosaic dels Peixos i crearan tots junts un mosaic des de zero. A més, com cada any, el MNAT participa en el “Viatge a la Constel·lació Museu”, una ruta pels museus i centres culturals de Tarragona. 
 
Aquest 2025 la celebració del DIM coincideix en el temps amb una de les principals cites culturals de la ciutat: Tarraco Viva, del 12 al 25 de maig. Per això, alguns dels museus han programat activitats que tenen el món romà com a fil conductor. 
 
El Museu del Port de Tarragona i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona presenten conjuntament una proposta familiar per la Nit dels Museus, dos tallers complementaris amb un toc mariner adreçats a infants de 4 a 10 anys. 
 
Enguany, el Museu del Port de Tarragona celebra els seus 25 anys amb una programació d’activitats que tenen la mar i el patrimoni com a eixos principals durant tot l’any. El programa s’iniciarà dimarts 13 de maig, coincidint amb l’aniversari de la inauguració del museu. 
 
El Museu Terra de l’Espluga de Francolí ha preparat un cap de setmana ple d’activitats: la Nit dels Museus començarà amb un Vespreig musical, una fabulosa recepta amb música, vins naturals i fruits secs. També oferirà una visita guiada a l’exposició “Dues pedres. Paisatges persistents”, que reivindica la plena modernitat de la pedra seca en el nou escenari del canvi climàtic. 


Consulta totes les activitats al web del Dia Internacional dels Museus.

El Museu d'Art de Girona presenta l'exposició "Mestres de l'art català del segle XX. Col·lecció Bassat", una acurada selecció de les millors obres d'aquesta col·lecció privada

09.05.2025
•  L’exposició ofereix un recorregut per l’art català del segle XX a través de 67 obres de 63 artistes cabdals d’aquest període
 
•  La mostra esdevé també un petit homenatge al col·leccionisme privat amb voluntat pública i al seu paper dins el sector de l’art i el patrimoni a Catalunya


El Museu d’Art de Girona inaugura l’exposició “Mestres de l’art català del segle XX. Col·lecció Bassat”, que permet veure per primera vegada a Girona una selecció de la Col·lecció Bassat.
 
Carmen i Lluís Bassat es van iniciar en el col·leccionisme d’art molt joves, acabats de casar i gairebé per casualitat. El 1968 van adquirir la primera obra, un oli d’Àngel Jové amb el qual s’enceta l’exposició de Girona. Uns anys més tard, van comprar la segona peça, així com un tant per cent de la Galeria Adrià de Barcelona. Des d’aleshores han conformat una notable col·lecció d’art, especialment significativa pel nombre d’artistes i obres de les anomenades segones avantguardes catalanes. Avui, la col·lecció Bassat és una de les col·leccions privades més destacades i significatives de Catalunya, tant en nombre d’obres com en rellevància dels fons.
 
L’exposició que es presenta a Girona mostra una petita porció d’un fons de més de 3.000 obres. Organitzada pel Museu d’Art de Girona amb la participació de la Fundació Bassat, el comissariat ha estat a cura de Joan Gil Gregorio i Conxita Oliver, els quals han proposat una selecció de les millors peces de la col·lecció i dels artistes que avui esdevenen fonamentals per explicar l’art català contemporani, especialment l’art català de la segona meitat del segle passat.
 
En total s’exposen 67 obres de 63 artistes, que avui es poden considerar com uns dels mestres de l’art català de l'últim segle. Hi són presents noms destacats de les primeres avantguardes, com Miró, Clavé, Gargallo, i especialment de les segones avantguardes, com Antoni Tàpies, Josep Guinovart, Albert Ràfols-Casamada, Joan Ponç, Modest Cuixart, o Hernández Pijoan. També s’hi representen artistes vinculats a l’anomenada Nova Figuració, que van apostar per un retorn a la representació iconogràfica com a reacció contra l’abstracció de l’informalisme o es van atansar als postulats del Pop Art, com Miquel Vilà, Serra de Rivera, Artigau, Arranz-Bravo, Bartolozzi o Llimós. O aquells que es mouran entre l’abstracció geomètrica i nous postulats, com Borrell, Chancho o el gironí Enric Ansesa. I encara artistes definals dels noranta i als inicis del nou segle XXI, que avancen en la indagació de la contemporaneïtat, com Eulàlia Valldosera, Aurèlia Muñoz, Perejaume o Muntades. En resum, l’exposició proposa una lectura generacional i estètica de l’art català contemporani, i ofereix un passeig per aquest període, des de les avantguardes de principis de segle fins a la nova figuració i la creació més recent.
 
La mostra exposa, com a mínim, una obra de cadascun d’ells, algunes de les quals ja són icòniques, com Brotxa bandera, de Josep Guinovart. A més, es dedica un àmbit a les solucions escultòriques, diverses i singulars, amb obres tan variades com un mòbil de Villelia, obres de Subirachs, de Riera i Aragó, de Pladevall, o fins i tot una menina de José Luís Pascual, que dona la benvinguda en el pati d’entrada del Museu d’Art de Girona.
 
La mostra també significa el valor del col·leccionisme privat com a pont entre la iniciativa particular i l’espai públic. La Col·lecció Bassat n’és un dels exemples a Catalunya, sempre oberta a col·laborar amb museus i espais d'exposició, i a contribuir a la difusió de l'art català tant en l'àmbit nacional com internacional.
 
L’exposició es podrà visitar fins al 14 de setembre. Durant els pròxims mesos, s’han previst un seguit d’activitats complementàries, com visites comentades i una proposta autoguiada adreçada al públic familiar.
 

La Cartoixa d’Escaladei acull el projecte OH! ESCALADEI amb activitats per generar consciència eco-social a l’interior d’una cúpula

05.05.2025
La Cartoixa d’Escaladei acollirà a partir del 6 de maig, i fins al 6 de juliol, el projecte OH! ESCALADEI amb activitats gratuïtes dirigides a diversos públics per generar consciència eco-social a través de l’expressió artística.
 
A l’exterior de la Cartoixa s’instal·larà una bioconstrucció de SOStenibilitat de 5 m d’altura per 10 m de diàmetre. A l’interior es faran diverses activitats i també es podrà visualitzar un audiovisual introductori sobre la Cartoixa d’Escaladei i la seva vinculació amb la sostenibilitat.  Les reserves es poden fer a través del web OH! ESCALADEI - CòdolEducació.
 

Programació d’activitats

La programació compta amb activitats destinades al públic familiar com L’art de la sOH!stenibilitat, per repensar en família la nostra manera de viure, i OH! gràcies mare terral, en què les il·lustracions del llibre de Vanina Starkoff prenen vida per saludar i agrair tots els éssers vius.
 
Pels centres educatius s’han dissenyat l’activitat SOH!m terra, com una experiència de moviment corpòria i sensorial, i l’activitat La vida en jOH!c, que permetrà als joves prendre consciència de les conseqüències de la crisi climàtica. FormaciOH! està pensada per a formar els docents en aquest àmbit. 
La proposta Teambuilding per a equips OH! està pensada per empreses i col·lectius, on podran aprendre a realitzar accions per “transformar la nostra realitat” des de l’eco-consciència.


El Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i el Parc Natural de la Serra de Montsant, impulsen aquest projecte, que també compta amb la col·laboració del Consell Comarcal del Priorat. OH! ESCALADEI s’emmarca dins el projecte itinerant OH!BRADOR de Consciència Eco-social que ha creat la cooperativa Còdol Educació i que ja s’ha realitzat a Ulldemolins, Falset, Tarragona, Valls i Reus. 

El Museu d’Arqueologia de Catalunya inaugura l’exposició internacional “Sardenya: l’illa megalítica”, un viatge fascinant a la descoberta de la prehistòria sarda

24.04.2025
• L’exposició mostra la singular civilització nuràgica de Sardenya, predominant des del Neolític fins ben entrada l’edat del ferro 
 
• La mostra presenta més de 200 objectes arqueològics excepcionals procedents de diversos museus sards, encapçalada per un dels gegants de la necròpolis de Mont'e Prama a Cabras

• És la primera vegada que es presenta una gran exposició de la cultura nuràgica fora d’Itàlia, que constitueix una gira internacional 
 
• “Sardenya: l’illa megalítica” es podrà visitar del 16 d’abril fins al 2 de novembre a la seu de Barcelona del MAC 
 

La nova exposició temporal “Sardenya: l’illa megalítica” vol mostrar la riquesa i la diversitat del megalitisme sard, i, alhora, donar a conèixer les formes de vida, els costums i les creences de les comunitats que el van edificar, entre elles, l’enigmàtica civilització nuràgica. Una gran mostra internacional que per primera vegada arriba a Catalunya i es podrà veure al Museu d’Arqueologia de Catalunya, a la seva seu de Montjuïc (Barcelona), del 16 d’abril al 2 de novembre

L’illa de Sardenya és la segona més gran de la Mediterrània, un enclavament únic i estratègic que ha jugat un paper essencial en l’intercanvi entre civilitzacions al llarg de la història. Testimoni, fa milers d’anys, de cultures originals i civilitzacions que han deixat estructures monumentals úniques que caracteritzen el paisatge sard d’avui, aquests vestigis han fascinat i desafiat moltes generacions que han provat d’interpretar el seu significat. 
 
“Sardenya: l’illa megalítica” presenta un conjunt d’objectes arqueològics excepcionals, conservats en diversos museus de l'illa i trobats en diversos llocs, com ara estatuetes femenines associades al culte neolític de la deessa-mare, petits exvots de bronze que representen personatges de la civilització nuràgica, o un dels enigmàtics gegants de pedra de la necròpolis de Mont’e Prama (850-750 aC), que alguns consideren les primeres escultures exemptes de la Mediterrània occidental. La immersió en la cultura nuràgica és total i és per això que la mostra s’acompanya de maquetes i reconstruccions en 3D, que permetran als visitants explorar molts racons i paisatges de l’illa.  
 
L’exposició s’estructura en sis àmbits: el primer megalitisme, un fenomen que es produeix de manera independent en diferents parts del món i en diverses èpoques, i consisteix en l'ús de grans pedres; els nurags, monuments antics misteriosos que han caracteritzat el paisatge sard durant mil·lennis; les tombes dels gegants, més de 800 sepultures col·lectives que s’han documentat arreu de l’illa; els santuaris, dedicats al culte de l’aigua, com ara fonts i pous sagrats; el capvespre del megalitisme amb la l’aturada de la construcció dels nurags a partir dels segles XII-XI aC i la necròpoli de Mont'e Prama; i l'herència nuràgica, amb la reocupació de les estructures nuràgiques durant l'època romana i l'edat mitjana. 
 
La mostra vol acostar l’illa del cor del Mediterrani a Catalunya i genera un diàleg a la vegada que proposa debats i reflexions al voltant d’enigmes del passat que encara no s’han resolt. Els dòlmens sards es van crear com a monuments per ser vistos? La deessa-mare com a figura de cultura també s’ha trobat en altres punts de la Mediterrània, es tracta d’una veneració conjunta? Quina era la funció dels nurags?  

Una exposició de caràcter internacional 

“Sardenya: l’illa megalítica” és una mostra d’una gran qualitat que ja ha passat per quatre prestigiosos museus europeus: el Museu de la Prehistòria i Protohistòria de Berlín (Alemanya), l’Hermitage de Sant Petersburg (Rússia), el Museu Arqueològic de Tessalònica (Grècia) i el Museu Arqueològic Nacional de Nàpols (Itàlia). 

El MAC ha participat en l’adaptació del projecte assumint el disseny i la producció museogràfica que es presenta a la seva seu de Barcelona. Aquesta mostra temporal s’emmarca en la política d’exposicions del museu, centrada a presentar temes al voltant de les civilitzacions de l’antiguitat relacionades amb les terres que actualment constitueixen Catalunya. 

L'exposició ha estat promoguda per la Fundació Mont’e Prama, –amb finançament de la Regió Autònoma de Sardenya, "Gran projecte Mont’e Prama"–, en col·laboració amb el Ministeri de Cultura de la República italiana-Direcció General de Museus, la Direcció Regional de Museus Nacionals de Sardenya, el Museu Nacional de Cagliari i el municipi de Cabras, es reconeix també la col·laboració de l'Ambaixada d'Itàlia a Madrid, el Consolat General d'Itàlia a Barcelona, i l'Institut Italià de Cultura de Barcelona. L’organització general ha estat a càrrec de Villaggio Globale International.