Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona La bellesa de la simplicitat
T

Fundat a principis del segle XII, Santa Maria de Vallbona de les Monges és el monestir cistercenc femení més important de Catalunya. Des del moment de la seva construcció, el 1153, ha estat sempre habitat per monges i actualment forma part de la Ruta del Cister (juntament amb Santes Creus i Poblet).

El conjunt és representatiu de l’art cistercenc, fidel a la Regla de Sant Benet. Tal com es pot observar a Vallbona de les Monges, es prescindeix d’ornamentació, aconseguint uns espais funcionals i sobris.

Durant la visita a l’església, val la pena alçar la vista un moment. A la porta principal (s. XIII) hi trobem un dels primers relleus de Santa Maria que surten en un timpà a Catalunya. Un cop a dins, el temple es caracteritza per la simplicitat i l’admirable joc de llums. A la dreta de l’altar hi ha el sarcòfag senzill i llis de la reina Violant d'Hongria, muller de Jaume I el Conqueridor.

La simplicitat i l’austeritat continua en el claustre, on es veuen clarament les fases de construcció. La nau sud, romànica primitiva, no té cap mena de decoració. La nau de llevant, romànica del segle XIII, presenta petits rosetons. La nau nord és gòtica i, finalment, la nau de ponent és una construcció renaixentista del segle XVI, però que segueix l’estil general de les galeries romàniques.

Planifica la visita

Què puc fer?

El monestir ofereix visites guiades i en grup per conèixer els detalls del monument i de la vida monàstica que s’hi desenvolupa. A la seva pàgina web pots consultar el calendari de visites per al públic.

Serveis
Horaris
Contacte

Monestir de Santa Maria de Vallbona
C. Major s/n
25268 Vallbona de les Monges (Lleida)
Tel. (+34) 973330266

Veure localització
On menjar i dormir?
Materials per a la visita

Més informació

Històries del patrimoni

La Ruta del Cister: Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona

El Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona, ubicat a la localitat urgellenca de Vallbona de les Monges, forma part de la Ruta del Cister, juntament amb el Reial Monestir de Santes Creus i el Reial Monestir de Poblet.

La nostra Comunitat

#patrimonigencat