El Poble Vell de Corbera d’Ebre, el nou monument favorit de Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat



Imatges: Jordi Play

El Poble Vell de Corbera d’Ebre, el nou monument favorit de Catalunya

Les catalanes i catalans ho van decidir durant la final del programa de televisió 'Batalla Monumental'.
Barcelona
21.02.2022
L’audiència de la segona edició de “Batalla monumental” ha decidit que el Poble Vell de Corbera d’Ebre sigui el nou Monument Favorit de Catalunya durant la final del programa, que es va emetre a TV3 el passat dijous de febrer en directe des de la Seu Vella de Lleida, el monument favorit de la primera edició. El conjunt monumental es va posicionar davant de les muralles de Montblanc amb un 53% de vots dels espectadors, en una emocionant gala en què també hi van participar el Castell de Montsoriu, la Cartoixa d’Escaladei i el Palau de la Música Catalana.

El Poble Vell de Corbera d’Ebre és un símbol mut de la barbàrie de la Batalla de l'Ebre. L'antiga vila, ubicada al capdamunt d'un turó abocat sobre la plana de la Terra Alta, va ser completament destruïda durant la contesa més sagnant de la Guerra Civil, que es va allargar 115 dies entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938. Passejar entre les restes de carrers i cases destruïdes fa rememorar els bombardeigs i la dissort dels seus antics habitants.

Eloi Vila, qui va representar el Poble Vell durant la final, va destacar el significat del conjunt monumental de Corbera d’Ebre: “Un espai per a la pau, que simbolitza un dolor molt intens que hem viscut tots, perquè tots tenim una història al darrere relacionada amb la Guerra Civil, i que ens recorda tot el que volem que no passi mai més.”

La segona temporada del programa va començar entre fortaleses, amb el castell de Montsoriu i de Mur. El segon programa, entre muralles, amb el recinte emmurallat de Montblanc i el de Cervera. En el tercer, entre dues joies modernistes, el Palau de la Música Catalana i la Cripta i Colònia Güell. En el quart, entre dos espais fascinants vinculats amb la fe, la Cartoixa d'Escaladei i el Monestir de Santa Maria de Ripoll. En el darrer capítol previ a la final, entre dos monuments marcats per batalles, el Poble Vell de Corbera d'Ebre i el Born Centre de Cultura i Memòria.

El programa “Batalla monumental”, dirigit per Uri Garcia, és una producció del Departament de Programes Culturals de TV3 amb la col·laboració de Sàpiens. Aquest projecte va ser seleccionat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a la convocatòria per fomentar produccions audiovisuals i reactivar el teixit empresarial d’aquest sector.