Un tomb per Berga, la porta dels Pirineus | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Santuari de Queralt, Berga (Turisme del Berguedà)
2. Plaça de Sant Pere, Berga (Consell Comarcal del Berguedà)
3. Sant Quirze de Pedret (Òscar Rodbag)

Un tomb per Berga, la porta dels Pirineus

Berga és una ciutat genuïna, on es respira tranquil·litat, història i tradició. Al seu entorn, i en localitats com Avià o Cercs, hi trobareu camins per recórrer, festes populars, una deliciosa gastronomia, carrers medievals o importants exemplars de l’arquitectura romànica del Berguedà. Ens hi acompanyeu?
Als peus de la serra de Queralt, en un entorn envejable, envoltada de muntanyes, trobem la singular ciutat de Berga, la porta dels Pirineus. Comencem la nostra escapada al barri antic de la ciutat, per endinsar-nos a la plaça medieval de Sant Pere, un indret que ha estat el marc dels esdeveniments polítics i socials més importants de Berga. Els dies de Corpus aquesta plaça es converteix en l’escenari principal de la festa de la Patum, una celebració reconeguda Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i que enguany tindrà lloc del 29 de maig al 2 de juny. És la festivitat més important de la ciutat, amb més de 600 anys d’història, en què conflueixen moments de misteri, de goig i d’alegria.
 
Aprofitem el nostre viatge a Berga per explorar tot el que ens ofereix el seu fantàstic entorn. Una visita imprescindible és el santuari de Queralt, ubicat al capda­munt de la serra de Queralt, a 1.200 metres d’altitud. Es tracta d’un mirador privilegiat des d’on es té una visió espectacu­lar de la Catalunya central, des dels cims del Ripollès fins a les planes del Solsonès, emmarcat per les Guilleries, el Montseny, la Mola i Montserrat. Per aquest motiu se l’anomena també el balcó de Catalunya. Per arribar al santuari des de l’aparcament es pot pujar pels 168 esglaons de les escales o bé per l’ascensor inclinat de Queralt.
 
Als voltants de Berga trobem també els municipis d’Avià i Cercs, dues localitats ideals per conèixer el passat romànic del Berguedà, el corrent arqui­tectònic i pictòric més estès a Catalunya. A Avià es pot visitar l’església romànica de Santa Maria d’Avià, construïda a mit­jan segle XII, i a Cercs, l’església de Sant Quirze de Pedret, un dels conjunts monumentals més importants del Berguedà i de Catalunya. Les pintures murals, que es conserven al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i al Museu Nacional d’Art de Catalunya, constitu­eixen fantàstics exemples de la pintura preromànica de l’Europa occidental.
 
Abans d’acabar la nostra escapada, també podem fer una visita al Museu de les Mines de Cercs. Es tracta d’un espai que està dedicat de forma monogràfica al carbó i que suposa un apassionant viatge al cor de la Terra. Allà, descobri­rem els processos d’extracció del carbó durant els 150 anys d’activitat que va tenir la mina, així com la vida quotidiana dels miners.
Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.