Museu Diocesà i Comarcal de Solsona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Museu Diocesà i Comarcal de Solsona Un referent en romànic català
T
Una de les col·leccions d’art romànic català més importants de Catalunya es pot veure al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, ubicat al Palau Episcopal. A més de fer parada a l’època medieval, el visitant podrà fer un viatge en el temps: des de la prehistòria fins a l’edat contemporània.

A l'extensa sala de romànic destaquen, per damunt d'altres peces, els elements arquitectònics que provenen dels claustres de la catedral de Santa Maria de Solsona: diversos capitells i una columna historiada pel taller del mestre Gilabert de Tolosa.

Molt destacables són també la mostra de marededéus dels segles XII i XIII i grans exemples de pintura mural preromànica i romànica dels conjunts de Sant Quirze de Pedret i Sant Vicenç de Rus, la pintura sobre taula dels plafons laterals de l'altar de l'església de Sant Andreu de Sagàs, la taula gòtica amb l'escena del Sant Sopar de Santa Constança de Linyà i el retaule de Sant Jaume de Frontanyà.

El Museu Diocesà de Solsona va ser creat el 1896 pel bisbe Ramon Riu i Cabanes. Els objectius eren els mateixos que els dels altres museus eclesiàstics com el Museu Episcopal de Vic, fundat 5 anys abans: preservar el patrimoni de la diòcesi i contribuir a la reconstrucció nacional impulsada per la Renaixença catalana. Tot aquest patrimoni va perillar amb l'esclat de la Guerra Civil, el 1936. Per això, part de les obres van ser traslladades a Ginebra i van tornar a Solsona un cop acabada la guerra. L’actual museu és una herència de la renovació que es va fer als anys vuitanta

Planifica la visita

Què puc fer?
Una bona idea per descobrir el romànic en família. També compta amb un programa educatiu per a escoles.
Horaris
Del 16 de març al 14 de desembre: de dimecres a dissabte, d’11.00 a 18.30 hores; diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 hores; juliol i agost, obert també  dimarts.
 
Del 15 de desembre al 15 de març: divendres i dissabte, d’11.00 a 17.00 hores; diumenge i festius, d’11.00 a 14.00 hores.
 
Dies de tancament: 25 i 26 de desembre; 1 i 6 de gener.
Preus
Exposició permanent:
Tarifa general: 4,00 €.
Tarifa reduïda: 2,00 €.
 
Exposició temporal: consulteu al museu.
Contacte
Plaça Palau, 1
25280 Solsona  (Solsonès)
Veure localització