Església de Sant Quirze de Pedret | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Església de Sant Quirze de Pedret El romànic abans del romànic
A la vall del Llobregat, prop del municipi de Cercs, s’alça l’església de Sant Quirze de Pedret, un dels pocs edificis del segle X que es conserven a Catalunya i un dels millors exemples de l’arquitectura pre-romànica del país. El temple formava part del comtat de Berga i estava sota la jurisdicció del bisbat d’Urgell.

Es tracta d’un edifici de tres naus. La central correspon a l’església original preromànica (s.IX), mentre que les laterals són fruit d’una ampliació (ja plenament romànica) del s.X. Posteriorment s’hi incorporarien la portada i el campanar de torre, que es va enfonsar parcialment al segle XV, probablement a causa d’un terratrèmol.

Sant Quirze de Pedret conserva elements arquitectònics genuïns que la relacionen amb altres edificis preromànics de Catalunya com, per exemple, les esglésies de Terrassa. Aquests elements són els arcs ultrapassats o de ferradura que veiem a l’interior del temple, l’absis trapezoïdal enlloc del semicircular, o les teules d’argila vermella enlloc de pissarra, fruit de la influència del Califat de Còrdova als comtats catalans.

La restauració de Sant Quirze de Pedret ha volgut recuperar l’aspecte de l’església del segle X. S’ha recuperat l’aspecte original de la coberta; s’ha afegit calç a les parets i el paviment de la nau central s’ha cobert amb terra batuda.

Tot i la singularitat de l’edifici i la seva conservació, si hi ha un aspecte artístic que destaca són les pintures murals del temple, de dos períodes diferenciats. A l’absis central de l’església de Pedret hi veiem unes de les pintures més remotes del Pirineu català. Daten del segle X i estan protagonitzades per tres personatges molt ben definits: un orant que resa amb els braços estesos, un genet acompanyat per diversos animals i un clergue. L’estil i el significat d’aquestes primeres pintures recorden obres paleocristianes mediterrànies.

El cicle de Pedret data del segle XI i s’atribueix al cercle del “mestre de Pedret”. En aquestes pintures on trobem el simbolisme més complex del temple. Situades originàriament a les absidioles de les naus laterals, hi identifiquem escenes del col•legi apostòlic encapçalat per Pere, la Verge Maria i el Nen Jesús, imatges de sants (Mateu), diverses inscripcions en llatí i al·lusions a la idea del Judici Final.

Però si hi ha una escena curiosa pintada a les parets de Sant Quirze aquesta és la “paràbola de les verges”, que escenifica el capítol alliçonador de les verges prudents i les verges folles. El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i el Museu Nacional d’Art de Catalunya en conserven les originals, mentre que a l’església s’hi poden veure reproduccions fidels.
 
Sant Quirze de Pedret forma part de l’escapada ‘Cap de setmana romànic: del Ripollès a la Catalunya del Nord’.

Planifica la visita

Què puc fer?
  • Endinsa’t en aquest espai del Berguedà i coneix una de les obres més representatives de l’arquitectura preromànica a Catalunya. 
  • A banda de Sant Quirze de Pedret, podràs descobrir una zona tenyida de preromànic i romànic amb les esglésies de Sant Sadurní de Rotgers, Sant Vicenç d’Obiols i Sant Vicenç del Rus.
  • Totes aquestes esglésies, juntament amb el monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà, són els espais on se celebra la Biennal Romànic del Berguedà, amb exposicions i activitats d’arts escèniques.
Horaris
Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 13 h
Visites a les 10 h, 11 h i 12 h
Fora d'aquest horari, visites concertades
Preus
General: 3€
Reduïda: 2€

Tenen dret a la tarifa reduïda:
  • Menors de 16 anys
  • Jubilats
  • Allotjats al Berguedà

Casos especials:
  • Visites en grup
  • Entrades extraordinàries fora d’horari: mínim 30€
Contacte
Sant Quirze de Pedret
Carretera C16 Km 96. Berga
08698 Cercs (Barcelona)
Tel. (+34) 664 567 581
Veure localització