Museus, monuments, jaciments i arxius de Catalunya han programat activitats per a tots els públics, per gaudir del patrimoni cultural, durant les vacances de Nadal. Una agenda plena de tallers creatius, espectacles de titelles, degustacions de dolços nadalencs, jocs de pistes, exposicions o visites guiades, entre altres.
Un any més trobaràs un espai al
portal web del Patrimoni cultural on es poden consultar totes les propostes. A més d'una secció amb escapades al patrimoni o idees per regalar aquestes festes, com abonaments culturals o llibres.
Museus de la Generalitat
L’ArqueoNadal tindrà lloc també a la seu d’
Ullastret, on els infants gaudiran d'activitats arqueològiques en un entorn privilegiat: descobriran l'arqueologia i el món iber a través de dinàmiques, jocs i experimentació. A
Girona, a la seu del museu al Monestir de Sant Pere de Galligants, els visitants podran participar en un taller ben dolç: convertiran en irresistibles bombons de xocolata diverses peces arqueològiques del museu.
La seu d’
Empúries celebra una nova edició dels tallers infantils de Nadal. Els més menuts podran gaudir de diferents activitats, jugaran per descobrir els espais de la ciutat grega i romana i s’emportaran a casa una manualitat elaborada per elles i ells. També es podrà gaudir d’una
visita guiada per aprendre com celebraven els antics romans les Saturnals i l'arribada de l'hivern. Fins a principis del 2025, es pot visitar també l’exposició temporal “
Eivissa, Empúries, Ensérune: El Viatge Possible”
El
Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), a Terrassa, com ja és habitual, ha organitzat els seus tallers de Nadal per a infants de 5 a 12 anys. Set dies d’activitats al voltant de la ciència i la tècnica per aprendre, de manera lúdica i entretinguda, aspectes al voltant de temes com el Nadal, la química, el calendari 2025, el carbó o la il·luminació. El 24 de desembre, amb motiu de la vigília de Nadal, el carillonista Blai Ciurana ofereix una audició del carilló del MNACTEC amb un programa de nadales. I, el 2 de gener, el museu comptarà amb una visita molt especial: el patge Xiu-Xiu recollirà les cartes que els nens i nenes vulguin adreçar a Ses Majestats els Reis d’Orient. Com a novetat, el Museu presenta Zinematik, una mostra interactiva d’aparells precinematogràfics, les màquines que van marcar els primers passos cap al cinema.
Durant les dates de Nadal es pot gaudir també de les exposicions temporals “El jardí invisible de Gaudí”, “Teixim relats” i “Il·luminats”, i dues instal·lacions cientificotècniques sobre la supercomputació del Barcelona Supercomputing Center.
El
Museu d’Història de Catalunya ofereix, amb motiu de les festes nadalenques, un munt d’activitats per gaudir en família: el pessebre del museu, els contacontes d’hivern, un taller de cromos de Nadal amb el col·lectiu d’il·lustradores Peste Alta i un de cartells seguint el procés creatiu de Tàpies, el joc de pistes ‘La ciutat immortal’, i el clàssic
cicle de titelles amb tres espectacles diferents programats amb la companyia La Puntual.
Al
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) hi ha programades diverses propostes per Nadal. Es podrà participar de dos Itineraris pel MNAT: L’enigma de
Centcelles, per descobrir el conjunt romà i l’extraordinari mosaic de temàtica cristiana, i L’essència de Tàrraco i el seu teatre, per conèixer la història de Tàrraco a través d’una selecció extraordinària de peces i del seu teatre. Pel públic general també s’ofereixen les visites guiades al Teatre de Tàrraco i l’activitat “Enlaira’t a la cúpula”, la qual convida a veure de prop el mosaic de la cúpula de Centcelles amb unes ulleres de realitat virtual.
Per a les famílies, el Museu proposa “Benvinguts a Tàrraco”, una activitat teatralitzada amb la qual els més petits construiran una maqueta de la seva ciutat ideal.
Nadal als monuments
Presentem una nova edició del projecte “
La Taula parada. El gust per la història”. Una iniciativa per acostar el patrimoni cultural a la ciutadania conjugant la recreació de parar les taules amb els àpats que s’hi celebraven i les relacions entre aquells que hi participaven.
Del 5 de desembre de 2024 al 9 de febrer de 2025, quatre espais patrimonials, la Cartoixa d’Escaladei, la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, la Casa Museu Prat de la Riba i el Castell Monestir d’Escornalbou, acolliran la instal·lació de les taules parades, recreant el dinar de Nadal. Amb aquesta recreació històrica, es reivindica l’espai humà que es configura al voltant d’una taula, mostrant els diversos modes de celebrar les festes nadalenques segons l'època i del lloc. Des de la sobrietat de la Cartoixa d’Escaladei, fins a l’ostentació del Castell d’Escornalbou; passant per la familiaritat de la Casa Museu Prat de la Riba i el recolliment de la Canònica de Vilabertran.
Al voltant de les taules parades, hi ha programades visites als quatre monuments. A la
Casa Museu Prat de la Riba, els dies 21 i 28 de desembre es podrà participar en la proposta “Poema de Nadal”, en la qual al voltant de la taula parada per a la família Prat de la Riba es desplegarà el Poema de Nadal, clàssic de Josep Maria de Sagarra, un recital poètic teatralitzat que ens portarà a la quotidianitat de la Casa Museu a principis de segle.
A la
Canònica de Santa Maria de Vilabertran, hi haurà visites guiades que, amb un recorregut pels diferents espais del monument, ens descobriran la seva història, l’arquitectura única i les curiositats de com s’hi celebraven les festes de Nadal. Al
Castell Monestir d’Escornalbou, Eduard Toda esperarà, amb la taula parada, els seus convidats per celebrar el dia de Nadal, i mentrestant acompanyarà els visitants per les diferents estances tot explicant la seva història.
Per últim, a la
Cartoixa d’Escaladei la taula parada, al refetor, permetrà descobrir com era l’ideal de vida contemplativa, auster i estricte, que regia la vida dels monjos. Una visita guiada conduirà als visitants per la quotidianitat de la comunitat de pares i germans. Un viatge a la seva espiritualitat a través de la cuina blanca: com era la seva alimentació, quins preceptes seguien, com s’estructuraven els dejunis per purificar cos i ànima, així com explicar algunes de les seves receptes.
A banda del projecte “La Taula parada”, el
Castell de Cardona ofereix una nova visita especial Nadal que posa l’accent en com es vivien aquestes festes a la fortalesa cardonina durant l’època medieval. La primera visita s’estrenarà el divendres 6 de desembre i s’allargarà fins el 5 de gener de dimarts a diumenge i festius.
Activitats als arxius
Per la seva part l’Arxiu Nacional de Catalunya proposa l’activitat ‘
Descobrim tresors a l’Arxiu’, una matinal de jocs el 27 de desembre, adreçada a nens i nenes de 6 a 12 anys, on podran gaudir del joc de taula ‘L’Arxiu Secret’ i d’una caixa didàctica plena de documents i objectes que els portaran a descobrir l’enigma de qui van ser els seus propietaris.
L’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp organitza una visita teatralitzada els dies 13 i 14 de desembre en què la companyia Teatralitzat representarà amb perspectiva de gènere i a través d’un seguit de personatges com s’han salvaguardat els documents de Valls i de l’Alt Camp a través de la història.
Les xarxes territorials de museus
Un any més, els 26 museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona impulsen la iniciativa
Nadal al Museu. Més de 60 activitats familiars que tindran lloc fins al 7 de gener, en les quals els infants hauran de buscar objectes pels museus i resoldre enigmes. Els participants rebran un regal en acabar cadascuna de les activitats. Tota la programació dels 26 museus de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona es pot cerca al web de la campanya.
Els alumnes de 1er de batxillerat artístic de l'INS Santiago Sobrequés de Girona, han dissenyat un llibre-joc per cada un dels 26 museus de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona.
Idees per regalar aquest Nadal
Són diverses les opcions que ofereix el Patrimoni Cultural per fer un regal experiència aquestes Festes. En destaca el paquet regal
De Bat a Bat, que permet l’entrada il·limitada durant tot un any, sense reserva prèvia, als 30 espais patrimonials gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i altres abonaments, entrades conjuntes i llibres per regalar aquestes festes com el
Carnet de la Ruta del Cister, les entrades combinades a la
Girona Episcopal o a les
Cases d’Oliba o la col·lecció de llibres
Cerca i Troba.