Catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell La primera catedral romànica

A l’ombra dels Pirineus lleidatans, la Catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell és l’única catedral romànica que ha arribat fins avui dia i el millor exemple del poder del Bisbat d’Urgell. Les seves dimensions i l’estil italianitzant de la construcció també la converteixen en un testimoni singular de la Catalunya romànica.

L'actual edifici de la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell és el quart aixecat al mateix emplaçament. Es tracta de la reconstrucció que l'any 1090 va encarregar el bisbe Ot i que s'acaba a finals del segle XII. Tot i així, durant tres segles va quedar amagada sota capes de guix imposades durant el Barroc i va ser Josep Puig i Cadafalch qui va iniciar la recuperació de la seva aparença original, a partir de 1918.

El resultat és una construcció de pedra despullada d'ornamentació. Una talla policromada de la Mare de Déu d’Urgell, patrona de la ciutat, trenca l’austeritat interior i concentra les mirades. Es tracta d’una figura de fusta del segle XIII i s’amaga dins d’una petita absidiola. Al damunt, una rosassa del segle XV il·lumina l’altar major.

El claustre, majestuós, té més de 50 capitells ornamentats amb elements vegetals, homes i bestiari popular.

A banda de l’arquitectura, el conjunt catedralici de la Seu d’Urgell sobresurt per custodiar una de les millors còpies del famós Beatus de Liébana i un exemplar del Beatus d’Urgell, exposats al Museu Diocesà.

Planifica la visita

Què puc fer?

Descobreix tots els detalls d'un edifici únic a Catalunya: et convidem a recórrer la catedral, el claustre, l'església de St. Miquel i el Museu Diocesà i conéixer la historia i l'art d'un dels territoris medievals més poderosos de Catalunya.

Horaris
Preus
Contacte

Bisbat d'Urgell
Plaça Deganat s/n
25700 La Seu d'Urgell (Lleida)
Tel. (+34) 973353242

Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

L'única catedral romànica viva a Catalunya

Als dominis de l’antic comtat d’Urgell hi trobarem l’única catedral romànica que es conserva a Catalunya. Un temple robust fet a l’estil llombard que acull des de temps medievals la seu del Bisbat d’Urgell