Central de Capdella | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Central de Capdella L’electricitat neix al Pirineu
T

La Central de Capdella, ubicada al municipi de la Torre de Capdella, va ser la primera central hidroelèctrica de Catalunya. La seva gestació va ser a finals del segle XIX quan Emili Riu, periodista i polític de Sort, va trobar una via d’aprofitament de la gran reserva d’aigua de la Vall Fosca, que supera els 50 milions de m3.

El 1914 la companyia Energia Elèctrica de Catalunya posava en funcionament la central hidroelèctrica. Va ser una obra farònica que aprofitava les aigües del sistema de l'Estany Gento a través d'un canal de 5 quilòmetres amb un desnivell de 836 metres. A més, es van haver d’habilitar noves infraestructures: un funicular, carreteres d’accés, carrilets, habitatges per a treballadors, etc. Tot i així, el projecte va estar enllestit en només dos anys.

Al cap d’un temps, la Central va ser traspassada a la Canadenca (ara Fecsa-Endesa). Actualment, en una part de les instal·lacions hi trobem el Museu Hidroelèctric de Capdella, pertanyent a la xarxa del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, que posa en valor el que va suposar la Central per a la indústria i també per al territori.

Planifica la visita

Què puc fer?

- El Museu ofereix visites guiades pels diferents espais de la central hidroelèctrica que permetran entendre el procés d’electrificació de Catalunya.
- Els centres educatius trobaran tallers i visites guiades per descobrir a través de jocs i contes tant la central com el territori que l’envolta.

Horaris
Preus
Contacte

Museu Hidroelèctric de Capdella
Plaça de l’Ajuntament, 1
25515 La Torre de Capdella (Lleida)
Tel. (+34) 973663001

Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Museu Hidroelèctric de Capdella

Tècnica, història i territori, en una visita indispensable.