Església de Santa Maria de Mur | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Església de Santa Maria de Mur Territori conquerit
Construïda durant la segona meitat del segle XI per ordre dels comtes del Pallars, Ramon V i Valença (fill d’Arnau Mir de Tost), l'església de Santa Maria de Mur és un cas excepcional de canònica romànica en territori català. A diferència d’altres, conserva la seva estructura original intacta, formada per l’església, el claustre i les dependències dels canonges.

L’església la podem catalogar dins l’estil romànic llombard per les faixes i els arcs cecs que decoren el seu exterior. Segueix el patró típic del romànic, amb una planta basilical de tres naus orientada a l’est i coberta per una robusta volta de canó. La volta se sosté gràcies a pilars i arcs torals i la nau nord, caiguda des de fa segles, es va refer amb tres capelles gòtiques. Juntament amb l’església, el claustre –ja del segle XII- és una de les joies del conjunt. Té forma rectangular i els seus costats són desiguals en nombre de columnes i arcades. La majoria de capitells originals s’han perdut però a la galeria oest encara podem observar-ne alguns.

L’església de Santa Maria de Mur no es considerà acabada (com la majoria de temples romànics) fins que la totalitat dels seus murs van estar pintats. A l'absis central hi trobem un Pantocràtor, encercat dins una màndorla, assegut i envoltat d'estrelles. També s'hi observen els quatre evangelistes (Tetramorf), unes inscripcions de textos religiosos i set làmpades. En un segon nivell hi veiem les figures dels dotze apòstols, amb dues escenes que rarament podem veure a les pintures romàniques que han arribat a l'actualitat: uns atlants i dues escenes referides a Abel i Caïm. A la part inferior o tercer nivell, s’hi expliquen episodis de la infantesa de Jesús, i en un dels absis laterals, hi trobem un tema poc freqüent: l’Ascenció, rarament representada als absis.
Les valuoses pintures de Santa Maria de Mur van ser arrencades mitjançant la tècnica de l’strappo i venudes l’any 1919 a l’antiquari nord-americà Ignacio Pollak. Aquesta acció va motivar la primera intervenció de la Junta de Museus de Catalunya que, malgrat els esforços, no va poder evitar que les pintures anessin a parar als Estats Units.

Des de l’any 2008 però, l’església de Santa Maria de Mur mostra als visitants una còpia fidel d’aquestes pintures gràcies a una innovadora tècnica d’impressió. Aquesta acció, juntament amb la restauració del claustre i de l’església, fa que l’antiga canònica mostri una fisonomia més propera a l’original.

L’església de Santa Maria de Mur forma part de l'escapada ‘Cap de setmana romànic: els Pallars i l’Alt Urgell’.Autor de les fotografies: Josep Giribet.

Planifica la visita

Què puc fer?
  • Descobreix el conjunt monumental sencer amb la visita al Castell de Mur i a la Col·legiata de Santa Maria de Mur.
  • Podràs complementar el descobriment de l’església de Santa Maria de Mur amb la visita al Museu Nacional d’Art de Catalunya, que acull part dels frescos romànics. 
Horaris
D’octubre a març
Visites guiades tots els caps de setmana, a les 11.30h i a les 13h.
 
D’abril a juny
Visites guiades els dissabtes a les 11.30h, 13h, 16.30h i 18h, i diumenges a les 11.30h i 13h.
 
Juliol, agost i setembre
Visites guiades de dilluns a divendres a les 16.30h i a les 18h, dissabtes a les 11.30h, 13h, 16.30h i 18h i diumenges a les 11.30h i 13h.
Preus
Contactar amb l'Ajuntament de Castell de Mur.
Contacte
Santa Maria de Mur
Carrer Unica Ag Mur, 1
25632 Castell de Mur (Lleida)
Tel. (+34) 973402045 / (+34) 677701820
castellmur@gmail.com
Veure localització