Festa dels Traginers | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Festa dels Traginers Cavalls, ases i mules són els protagonistes
T
El diumenge abans de Carnaval (diumenge de sexagèsima), el municipi de Balsareny (Bages) recorda un dels gremis que van tenir més importància a la zona: els traginers. Amb mules, ases o cavalls vorejaven el riu Llobregat per transportar mercaderies entre la Catalunya central i el Pirineu.

La Festa dels Traginers és hereva de les celebracions que tenien lloc per Sant Antoni (17 de gener), patró dels gremis que utilitzaven animals com a eina de treball, i així consta en documents de finals del segle XIX. Després de la missa en honor al sant, es portaven els animals a beneir i s’organitzaven balls, jocs, curses i competicions.

Aquestes celebracions a Balsareny van perdre importància a principis dels anys trenta, quan el transport a motor es va imposar. Després de la Guerra Civil, però, es van tornar a utilitzar els animals de tir i va sorgir la idea de recuperar els festejos. El 1943 es va instaurar la festa tal com la coneixem actualment. En aquell moment s'anomenava "Fiesta de los Arrieros" (fins l’any 1966 no es va anomenar "Festa dels Traginers").

Llavors van quedar definits els elements bàsics de la festa: la missa amb la benedicció dels animals i la posterior cercavila amb banda de música i desfilada de cavalleries pels carrers del poble, presidida per la bandera de Sant Antoni portada per un banderer acompanyat de dos cordonistes. També la cursa de rucs, mules i cavalls; el joc de les anelles i el ball de Sant Antoni. Amb el temps, es van introduir alguns canvis com convertir la cercavila en una cavalcada històrico-retrospectiva de l’antic traginer de camí ral.

La festa ha estat declarada Festa d'Interès Turístic (1970), Festa Tradicional d'Interès Nacional (1999) i forma part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya (2010).

Planifica la visita

Què puc fer?
Actualment la Festa dels Traginers dura quatre dies plens d’activitats. Algunes d’elles amb tanta solera com la Torrada o el Concurs de Fotografia. Visita també el Rebost i la Taverna del traginer.
Contacte
Balsareny
08660
Barcelona
Veure localització
On menjar i dormir?