Mercat de la Boqueria | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Mercat de la Boqueria La plaça que mai va ser
Ubicat al cor de La Rambla, el mercat de Sant Josep, conegut com La Boqueria, és un dels espais més populars del nucli antic de Barcelona. I és que rep cada dia més visites que la Sagrada Família. L’edifici actual data del 1836, però la seva funció comercial es remunta al segle XII.

A l'esplanada del Pla de la Boqueria s’instal·lava un mercat ambulant a l’aire lliure, on es reunien pagesos i comerciants de les poblacions veïnes per vendre els seus productes. Es feia fora de les muralles de la ciutat, davant el Portal de la Boqueria, per estalviar-se l'impost d'entrada de mercaderies.

L’espai on avui hi ha el mercat correspon a l’antic convent de Sant Josep, fundat pels carmelites descalços el 1586. Destruït al 1835, al seu solar s’hi va projectar la construcció d’una plaça monumental, la que hauria estat la més gran d’Europa, de la que es conserva el pòrtic neoclàssic. Es va decidir traslladar el mercat de manera temporal al seu interior, però finalment en va ser l'emplaçament definitiu. Es va anar ampliant amb solars del voltant, inclòs l’espai del convent de Sant Joan de Jerusalem, del segle XIV, que s’havia aterrat.

Al 1914, responent a les demandes de venedors i compradors, es va tancar el mercat amb una coberta de metall i vidre, seguint els criteris de l’arquitectura del ferro. Tot i així, la Boqueria no és com els altres mercats públics coberts de Barcelona com el Born (1876) o el mercat de Sant Antoni (1882), construïts ex novo amb aquesta finalitat. Hi domina una arquitectura híbrida que explica la història particular del que va ser el primer mercat que va existir a Barcelona.

Planifica la visita

Què puc fer?
Pots sumar-te als milers de visites diàries a la Boqueria per comprar producte fresc, contemplar l’arquitectura o participar en les activitats que s’hi organitzen.
Serveis
AccessibilitatCafè / Restaurant
Horaris
Preus
Gratuït
Contacte
Mercat de la Boqueria
La Rambla, 91
08001 Barcelona
Tel. (+34) 933 18 25 84 Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Patrimoni gastronòmic

En el mercat més popular de Barcelona hi trobaràs productes de tot el món.