Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia La recuperació del barri adober
T
El brogit de l’aigua, les olors, el soroll de carros i treballadors eren un continu a partir de finals del segle XVIII a la riba del Rec d’Igualada. I és que s’hi van començar a construir les noves adoberies. El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia rememora aquest passat industrial de la ciutat, vinculat al cuir i també a la manufactura de la llana. Concebut l’any 1954, és un dels primers museus monogràfics de la pell d’Europa. També forma part del Sistema Territorial del mNACTEC.

Els dos edificis que formen el Museu resumeixen l’evolució industrial de la zona del Rec. La seu principal és la fàbrica cotonera Cal Boyer, un exemple del fort creixement industrial de finals del segle XIX. L’altre, Cal Granotes, un edifici preindustrial (segle XVIII) on es realitzava de forma artesanal l’adob al vegetal de la pell, sobretot de bou i vaca. Actualment és l’única adoberia museïtzada a Catalunya.

L’exposició permanent es troba dividida en diversos àmbits. En destaca la sala “L’Home i l’Aigua on es tracten temes com quin paper té l’aigua a la salut, l'aprofitament econòmic de l'aigua o l’elevació de l’aigua i el seu transport. La museografia de l’espai és innovadora ja que a la part central el visitant hi troba un canal d’aigua on podrà experimentar amb diversos ginys hidràulics.

A la sala “Dels clots als bombos” s’explica l’evolució històrica de l’ofici d’adober, des de com s’adobava la pell el 1890 (connexió amb Cal Granotes) fins les bótes d’adobar i altra maquinària que ja funciona amb energia elèctrica.

Planifica la visita

Què puc fer?
Aprofita la visita al museu per fer un tomb pel barri adober i el Rec. Encara es conserven els característics contraforts adossats a les façanes de les adoberies, les passeres, els bassots, les piques i els bagants.
El museu també gestiona les visites al Gasogen de Cal Pasqual, l’únic conservat a Catalunya i probablement a Europa.
Serveis
Lloguer d'espais
Horaris
Dimarts i dimecres: 10 a 14h
Dijous i divendres; 10 a 14 i de 16 a 18:30h. Sala d’exposicions fins les 20h
Dissabtes, diumenges i festius: 11 a 14h

Tancat tots els dilluns i els dies 24, 25, 26, 31 de desembre i 1 i 6 de gener.
Preus
Tiquet general: 3.50€
Tiquet reduït: 1.70 €
Preus especials per a grups de més de 10 persones prèvia reserva.
Contacte
Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
Dr. Joan Mercader, s/n.
08700 Igualada
Tel. 938 046 752 - Fax 938 046 752 Veure localització
On menjar i dormir?