Museu Torre Balldovina | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Museu Torre Balldovina El llegat dels ibers Laietans
T
Tres elements físics han marcat el desenvolupament de Santa Coloma de Gramenet: la muntanya (Puig Castellar), el riu (Besòs) i la ciutat (Santa Coloma).

Aquests tres conceptes articulen el discurs del Museu Torre Balldovina, un museu local pluridisciplinari inaugurat el 1987, que vetlla pel patrimoni cultural i natural d’aquesta ciutat del Barcelonès. Començant per l’edifici que ocupa, una torre de defensa del segle XI, que ha tingut diferents usos al llarg de la història: edifici agrícola al segle XIV, gran casal al segle XVIII i, finalment, residència d’estiueig de la família de l’escriptor Josep Maria de Sagarra.

Una part important de l’exposició permanent es remunta als orígens de la ciutat, vinculats al jaciment ibèric del Puig Castellar. Imperdible és la Sala dels tresors, on hi ha exposades les peces ibèriques més significatives trobades durant les excavacions. Algunes són realment valuoses com un capfoguer de ferro forjat de tipus zoomorf o una làmina de plom amb una inscripció.

Durant el recorregut es pot conèixer com vivien els laietans que es van instal·lar en aquesta zona: economia, tecnologia, societat, escriptura, creences... I fins i tot es pot veure la reconstrucció d’una casa ibèrica.

Del fons d’història medieval i moderna destaca la col·lecció de monedes i ceràmica procedents del Molí d’en Ribé i del Mas Fonollar. Diversos objectes de diferents oficis procedents d’antics establiments de Santa Coloma serveixen per explicar part de la història contemporània de la ciutat.

Planifica la visita

Què puc fer?
Activitats, visites guiades, itineraris... Descobreix la història de Santa Coloma de Gramenet.
Serveis
Lloguer d'espais
Horaris
De dimarts a dissabte, de 18 a 20.30 h
Dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h
Dilluns i mes d’agost, tancat
Juliol, de dimarts a dissabte, de 17 a 21 h
Preus
Tarifa gratuïta
Contacte
Plaça de Pau Casals, s/n
08922
Santa Coloma de Gramenet  (Barcelonès)
+34 933 857 142
Veure localització