Cap de setmana romànic: de Barcelona a Vic | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Museu Nacional d'Art de Catalunya (Autor: Josep Giribet)
2. Sant Pau del Camp 
3. La Moreneta (Autor: Josep Giribet)
4. Castell de Cardona (Autor: Josep Giribet)

Mapa

Cap de setmana romànic: de Barcelona a Vic

Descobreix un entorn de museus i monestirs
Barcelona i Vic ens conviden a gaudir de magnífiques col·leccions romàniques als museus; però entre les dues ciutats hi ha un camí farcit d’art i història.

OLÍMPICA, ROMÀNICA, INSÒLITA

De ciutats olímpiques n’hi ha moltes, però només Barcelona té joies romàniques a tocar del seu Estadi Olímpic. El Museu Nacional d’Art de Catalunya té una de les col·leccions d’art romànic més importants del món.

Però no tot el romànic es pot veure al MNAC. En ple centre de la ciutat hi trobaràs un dels llocs més tranquils del bulliciós Raval: l’antic monestir de Sant Pau del Camp és una joia romànica encara poc coneguda.

“RECICLATGE” ARTÍSTIC

Ja al Vallès, Sant Cugat s’aixeca sobre un pou d’història. El seu monestir romànic es troba a l’antic emplaçament d’una fortalesa romana, el Castrum Octavianum. El mateix passa a Terrassa, on el Conjunt Monumental de les Esglésies de Sant Pere s’aixeca sobre un vell nucli visigòtic. Aprofitar allò construit en èpoques anteriors ha estat una pràctica molt habitual al llarg de la història.

TERRA DE MONESTIRS

La ruta segueix cap al Bages. Història, mites, geologia i art marquen la personalitat del peculiar massís de Montserrat. La popular Moreneta, la patrona de Catalunya, és una marededéu romànica originàriament blanca, que s’ha anat enfosquint per la degradació dels materials i els pigments.

A Sant Fruitós hi trobaràs Sant Benet de Bages, un icona evocadora de l’edat mitjana per a molts autors de la Renaixença i un dels principals monestirs romànics del país. Una estima semblant mereix el màxim exponent del primer romànic català: la canònica de Sant Vicenç de Cardona.

Ara et proposem tornar a visitar sales plenes del nostre millor romànic: no et pots perdre les pintures, les escultures i els objectes litúrgics del Museu Episcopal de Vic. Però a la capital d’Osona hi ha molt més per veure: el seu centre històric té joies romàniques com el campanar i la cripta de la Catedral de Sant Pere.

La visita acaba a la vora del Pantà de Sau. A Masies de Roda culmina el teu viatge coneixent l’únic monestir benedictí de la comarca, Sant Pere de Casserres, on una exposició permanent difon l’estil de vida dels monjos del segle XI.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural