Passat/Present | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

4 INTERVENCIONS ARTÍSTIQUES
EN ESPAIS PATRIMONIALS DE CATALUNYA

...............
Laia Estruch / 25 de setembre / Conjunt rupestre de la Roca dels Moros (El Cogul)
Dora García / 30 d'octubre / Reial Monestir de Santes Creus
Irene Solà / 26 de novembre / Empúries
Mònica Planes / 15 de desembre / MNACTEC
...............


Dur el passat al present significa rellegir la història amb una mirada contemporània, viatjar a un temps pretèrit sota el prisma de l’actualitat. Quan visitem els museus, monestirs, jaciments arqueològics o rupestres tenim accés només a la part visible d’un conjunt que, tot deixant en l’invisible allò que s’aparta del relat patrimonial que fonamenta una de les seves raons de ser, és prou representatiu del tresor que protegeixen. L’interès del cicle Passat/Present rau  precisament en aquestes parts que no es veuen o obres invisibles a ulls del públic, que no vol dir que siguin prescindibles ni tampoc que no tinguin importància.

En aquest sentit les quatre artistes d’aquest cicle, Laia Estruch, Dora García, Irene Solà i Mònica Planes han estat convidades a l’exercici de fer visible l’invisible en un espai museístic, monacal, arqueològic o rupestre.

L’obra que proposen les quatre autores, parteix de llargs processos de recerca i investigació, i s’adscriu a la recuperació de la memòria que permet un diàleg amb el passat des dels paràmetres del present.

La proposta, comissariada per Frederic Montornès, consisteix, per tant, en la revisió dels fons museístics per estudiar i reinterpretar aquests fons des de perspectives creatives amb la vocació de posar en valor la importància de l'acte d’investigar, ordenar, conservar i comunicar coneixement.

La selecció dels quatre espais triats, un a cada província, tracen un arc temporal que va des de l’època prehistòrica a l’era industrial

“Passat, present” es desenvolupa en el marc d’una col·laboració entre dues direccions generals del Departament de Cultura, Patrimoni Cultural i Promoció Cultural i Biblioteques, amb la voluntat que aquest cicle sigui el primer de futurs projectes conjunts que agermanin l’art contemporani amb el nostre llegat patrimonial.