Inauguració dijous 10 d'abril a les 11 h
CASA BLOC, BARCELONA


Manolo Laguillo (Madrid, 1953)

Campo/Contracampo


En un text escrit pel mateix Manolo Laguillo en ocasió de la seva proposta per al projecte Passat/Present, l’artista afirma:
«La sòbria bellesa d’aquest edifici pot fer creure que resultarà senzill fer-se amb la lògica que el presideix. És evident que no n’hi ha prou amb conèixer-lo des de fora, vist a peu de carrer, i que, per a entendre’l com a totalitat, cal contemplar-lo des de dalt. Però aquesta visió global en planta necessita ser completada amb la visita dels habitatges, perquè és la seva disposició en dúplex el que dona sentit al plantejament de les façanes, al seu moviment en altura. El sistema de galeries a l’aire lliure —molt similar tant al dels motels de carretera dels EUA com al de les velles corralas madrilenyes— li acaba de donar el seu particular aspecte a l’exterior. Caldria distingir, així, entre les façanes amb galeries, que serien les de darrere, més privades, i les façanes amb terrassa, que serien les de davant, més públiques, però realment no es dona aquesta distinció.
El repte no acaba aquí, en la morfologia i la sintaxi d’aquesta obra mestra del Moviment Modern. En els vuitanta i escaig anys que han transcorregut des que es va concloure, la Casa Bloc ha sofert modificacions. La principal va ser afegir-li una ala —l’anomenat «edifici fantasma»— a la secció central. Aquest «pegat» va tancar la comunicació original entre el pati meridional i el passeig de Torras i Bages. Va ser derruït el 2008, però subsisteixen les cicatrius en la testa.
Una altra modificació va consistir en el fet que la majoria dels inquilins van tancar la terrassa per augmentar la superfície coberta de la sala d’estar. Els tancaments van ser possibles perquè les terrasses no són balcons, sinó que estan cobertes, al mode de les dels edificis de climes més freds. Aquestes intervencions van canviar notablement la fisonomia de les cinc façanes amb terrasses.
La meva peça documenta l’estat actual de la Casa Bloc, i intenta que es reflecteixin les característiques d’aquest exemple, únic a Europa, d’habitatge social racionalista, alhora que explica la seva història. Les fotografies des del terrat d’un edifici contigu, més elevat, situat al nord, s’acosten bastant a l’ideal de la fotografia aèria. Permeten entendre la Casa Bloc i la situen a l’entorn de la zona de Barcelona on s’enclava. A més he fotografiat la testa on s’entroncava l’«edifici fantasma». Gràcies al fet que en aquesta ala hi ha uns buits, resulta possible veure a través d’ells el terrat que acabo d’esmentar. De manera similar, en les fotografies des de dalt es veu el lloc des d’on vaig fotografiar la testa. Aquest joc de pla/contraplà es presentarà com a desplegable (leporello), forma que també convé a les altres fotografies des de dalt, als alçats de les deu façanes, a les de les escales i a les de l’habitatge 1/11.»