Inauguració dimecres 2 abril a les 11 h
Vinseum, Vilafranca del Penedès
Si parlar de vi al Penedès és parlar de la identitat d’una comarca que cultiva la vinya i produeix vi des de fa més de 2.700 anys, parlar del Vinseum és parlar del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, el primer museu de l’Estat espanyol concebut perquè els visitants experimentin la cultura del vi i l’entenguin com una herència de tradicions molt arrelada a un paisatge, forjadora d’una identitat local molt concreta, promotora d’un tipus molt singular d’arquitectura i generadora d’una interacció social diferenciada i genuïna.
Nascut l’any 2007 de l’evolució conceptual del Museu de Vilafranca – Museu del Vi (fundat l’any 1935), el Vinseum és un espai d’una gran activitat cultural i turística que custodia un fons de més de 17.000 objectes i obres que reflecteixen el vincle entre la història, la cultura i la identitat de la comarca del Penedès. A més d’aquest fons patrimonial que abraça matèries tan variades com l’arqueologia, la geologia, l’etnologia, l’ornitologia, l’art, les arts populars o la història natural, el Vinseum compta amb un important centre de documentació del món del vi, un arxiu musical i un fons d’imatges. Ara bé, el que converteix aquest museu en un referent nacional és el seu fons relacionat amb la viticultura, que inclou eines del camp, àmfores i pitxells de ceràmica, copes d’estany i d’argent, exemplars de cristalleria de Bohèmia i de Murano, etiquetes d’ampolles de totes les èpoques, etc.
Com a espai que centralitza una cultura tan ancestral com la del vi, el Vinseum és l’epicentre d’una activitat econòmica i cultural que ha estat impulsat i concebut per preservar la memòria de tot allò que genera el món de vi, fomenta l’anàlisi de la seva evolució i albira el futur d’aquest bé tan preuat. En la mesura en què el relat del Vinseum neix i adquireix el seu sentit més enllà del límit de la seva arquitectura, vam creure oportú convidar Ignasi Aballí per parlar de la identitat d’aquest espai des de la perspectiva d’allò que no es veu, però que és imprescindible per entendre’l com cal.
Ignasi Aballí (Barcelona, 1958)
Artista format en Belles Arts a Barcelona, és autor d’una obra que, tot transitant els límits de la representació i la percepció, explora el llenguatge des d’una òptica minimalista i practica intervencions mínimes, gairebé imperceptibles, tant en superfícies de color com mitjançant la incorporació d’elements quotidians com la pols o la llum. A partir de l’excés d’imatges, l’obra d’Aballí sembla que busca el negatiu de les coses. Com ell mateix apunta, «fer més amb menys». Si bé en molts casos l’artista desapareix com a subjecte i deixa que l’acumulació o l’acció corrosiva dels materials o de la llum construeixi l’obra, en altres hi és present col·leccionant, inventariant o disposant acuradament informacions i dades de la premsa, que materialitza en forma de llistes o binomis conceptuals, en certa mesura com un homenatge a l’anonimat.
Més que no pas l’acció, l’expressió, afegir o mostrar, Aballí opta per la inacció, la contenció, eliminar o ocultar. Sovint se’l defineix com l’artista del no o com l’artista que fa del no res l’objecte de la seva obra, una estratègia que, enlloc d’abocar l’espectador al buit, apel·la a la seva mirada i l’empeny a trobar sentit fins i tot en allò que sembla que no es veu i on no hi passa res.
Com és habitual en Aballí, moltes de les seves obres es conceben i evolucionen en forma de sèries a través de les quals l’artista no només estén el seu significat, sinó que, a mesura que fa noves descobertes o troba altres maneres d’abordar els seus fonaments, permet que siguin enteses com fases d’una recerca que, com a tal, mai no es pot donar per acabada.
Una de les sèries amb què treballa Aballí des de l’any 2006 és Un paisatge possible. Es tracta de paraules, conceptes o fenòmens atmosfèrics realitzats en vinil de tall, ubicats estratègicament en els vidres dels espais on es mostren i que relacionen l’espai interior i exterior a partir de l’invisible, és a dir, a partir d’allò que no veiem però que no vol dir que no existeixi.
Arran de la seva recent ampliació de nova construcció, el Vinseum aconsegueix que l’espai exterior s’integri amb l’interior gràcies a la construcció de portes, murs i finestrals de vidre transparent ubicats estratègicament al llarg del seu recorregut per totes les plantes. És justament aquest element tan prosaic el que ens va dur a pensar en Aballí, els paisatges possibles i la possibilitat de treballar plegats a partir del potencial que podia oferir el Vinseum.

Després de visitar l’espai en diverses ocasions, Aballí va concretar la seva proposta per al Vinseum en dues intervencions.
Un paisatge possible (versió Vinseum), 2025
- Textos en vinil adhesiu sobre vidre
- Instal·lació específica. Mides variables segons la instal·lació
Es tracta d’una nova versió de l’obra titulada Un paisatge possible, en la qual, a través de textos situats a les finestres, s’anomena allò que no podem veure, però que igualment existeix, que forma part de l’entorn i ens afecta. Es tracta d’elements del paisatge que no percebem amb els ulls, de fenòmens meteorològics, que coincideixen o no amb allò que estem veient, o d’aspectes vinculats indirectament o directa amb el Vinseum o amb alguns dels aspectes que tracta. Alguns exemples d’aquests textos estan relacionats amb els components de l’aire (hidrogen, oxigen, metà, pol·len o diòxid de carboni, entre molts d’altres), amb tipus de núvols o amb espècies d’ocells, vinyes, constel·lacions, olors, sons, etc., aspectes de la realitat que no necessàriament es perceben a través de la vista. A la manera d’un diagrama, els textos funcionen com un filtre entre allò que veu el visitant des de l’interior del museu cap a l’exterior, tot fent-li prendre consciència de l’existència de moltes altres coses al marge del que està veient a través de la finestra. Aquesta obra planteja la fractura que hi ha entre allò que veiem i anomenem, entre un text i una imatge, entre significat i significant. Una obra que continua una genealogia en l’art contemporani que s’inicia amb el surrealisme i l’obra de René Magritte, i continua amb Marcel Broodthaers, l’art conceptual o la poesia visual de Joan Brossa. Distribuïts al llarg del recorregut per les sales del museu, els textos puntuen de manera subtil allò que el visitant veu durant la seva visita al Vinseum, i n’afegeixen o n’amplien el ressò.
Intents de reconstrucció, 2018-2025
- Diversos objectes de vidre de laboratori, cola
- Mides diverses
D’una banda, l’artista proposa ubicar en la finestra (o vitrina) que separa el taller de restauració del museu d’una de les sales d’exposició objectes de la sèrie titulada genèricament Intents de reconstrucció. Aquesta sèrie es composa d’objectes de vidre com els que s’utilitzen als laboratoris (provetes, matrassos, matrassos d’Erlenmeyer, embuts, etc.), que prèviament s’han trencat i posteriorment s’han reconstruït de la millor manera possible.
Aquests objectes, pel fet d’haver estat trencats, ja no poden complir la funció per a la qual han estat dissenyats, és a dir, mesurar i barrejar líquids, i passen a ser objectes de contemplació, com els que podem veure en els museus d’arqueologia provinents de cultures del passat. Els objectes de laboratori contenen la idea de precisió i mesura. Molts d’ells porten impresa l’escala o el regle de mesura per poder calcular la quantitat exacta de líquid que s’ha d’utilitzar. Quan l’objecte es trenca, el regle queda travessat per les línies de l’atzar que provoquen les fractures. Així, l’objecte trencat conté les oposicions entre ordre i caos, control i atzar, precisió i inexactitud.
D’altra banda, aquesta sèrie incorpora també una reflexió sobre el treball en art. El temps emprat a reconstruir un objecte trencat prèviament pot ser considerat una pèrdua de temps, un gest absurd no productiu. Però precisament en això consisteix molt sovint el treball en art: realitzar objectes o propostes que no tenen una funció concreta, que són una especulació sobre la realitat, que qüestionen el treball considerat com un fet lògic, útil o productiu.
La relació d’aquesta intervenció amb el Vinseum es concreta en l’ús que es fa d’aquest tipus d’objectes en els laboratoris dels cellers, on s’utilitzen per mesurar i barrejar productes relacionats amb la producció i l’anàlisi del vi. I, més concretament, la relació també s’estableix amb el departament de restauració del Vinseum, on es restauren els objectes que el museu col·lecciona i exposa en les seves vitrines i en té cura. D’aquesta manera, pel lloc on són exposats, es pot crear una confusió interessant entre el que pot ser considerat una intervenció artística o bé una exposició d’objectes proposada pel departament de restauració del mateix museu.