Baetulo | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Baetulo ‘In vino veritas’
T
Baetulo es va fundar ex novo al voltant de l’any 100 aC com una de les primeres colònies de la Hispania Tarraconensis. Però va ser sobretot en època d’August que es va convertir en una ciutat pròspera al litoral mediterrani, famosa per la seva producció i exportació vitivinícola, com ho demostren les àmfores de vi de Baetulo trobades per tot l’Imperi. Avui les restes museïtzades d’aquesta colònia romana, que va donar lloc a l’actual Badalona, són unes de les més ben conservades de Catalunya.
 
Les primeres excavacions regulars, en el primer terç del segle XX, van fer aparèixer les primeres troballes. Tot i així, la museïtzació del patrimoni romà de la ciutat va començar el 1955, quan es van descobrir les termes de Baetulo en un magnífic estat de conservació. Al seu damunt es va construir el Museu de Badalona, que es va inaugurar el 1966.
 
Després de les reformes realitzades el 2010, aquest equipament mostra en un circuit circular de més de 3.000 m2 les termes (conservades en la seva totalitat), el decumanus i el cardo maximus, amb un conjunt d’habitatges (insulae) i botigues (tabernae), a més de les restes de les clavegueres. En el recorregut s’ubica l’exposició permanent, on destaquen peces com la Tabula Hospitalis. La joia del museu, però, mesura només 28 cm: és la Venus de Badalona, una de les representacions femenines més importants de Catalunya. Els efectes sonors, la il·luminació i elements de reconstrucció històrica completen els espais per submergir-nos en l’antiga Baetulo.
 
Altres elements que es poden visitar de la Badalona romana són la Domus dels Dofins (amb mosaics de gran qualitat i restes de pintures murals originals), el Jardí de Quint Licini (amb les restes d’una piscina romana) i un tram de 38 metres del conducte d’aigües amb volta de canó, que proveïa d’aigua potable les domus, les fonts públiques i les termes. Són mostres de l’esplendor al qual va arribar la ciutat.

Planifica la visita

Què puc fer?
Amb les visites guiades del Museu de Badalona es poden conèixer els principals espais de Baetulo.
 
Badalona celebra el festival Magna Celebratio el darrer cap de setmana d’abril. A més de les activitats de reconstrucció històrica, hi ha jornada de portes obertes al patrimoni romà i és l’ocasió per visitar aquells espais que habitualment estan tancats al públic com la Domus de les Heures, el teatre romà o les restes de la plaça de la Constitució.
Contacte
Museu de Badalona
Pl. Assemblea de Catalunya, 1
08911 Badalona (Barcelona)
Tel. (34) 933841750 Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Baetulo Virtual 3D

La representació històrica virtual de Baetulo al segle I aC.

La nostra Comunitat

#patrimonigencat