Torna 'La Taula Parada. El gust per la història' amb noves receptes d’estiu | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

'La Taula parada. El gust per la història'
Taula parada a La Canònica de Vilabertran

Torna 'La Taula Parada. El gust per la història' amb noves receptes d’estiu

Aquest estiu la Canònica de Santa Maria de Vilabertran reprodueix un dinar amb dos pelegrins com a convidats i el Castell Monestir d’Escornalbou, el sopar de Sant Joan. 14.06.2024
Aquest estiu torna 'La Taula parada. El  gust per la història' amb la segona edició del projecte a La Canònica de Santa Maria de Vilabertran i el Castell Monestir d’Escornalbou. Els dos espais patrimonials acolliran les instal·lacions de recreacions històriques de taules parades de cronologies i tipologies de dos episodis històrics ben diferenciats entre el 14 de juny i el 15 de setembre. 

'La Taula parada. El gust per la història' se centra en els espais i objectes domèstics, i les relacions i accions quotidianes pertanyents a l’àmbit de la privacitat i la quotidianitat de la llar. Un espai que força sovint ha tingut un paper secundari en la historiografia. Apropa els usos i costums vinculats als àpats en aquesta època de l'any, l'estiu, i com socialitzaven al llarg de la història. I, a més, difon la cultura gastronòmica catalana com a patrimoni intangible i en relació amb el patrimoni material que representen els monuments. Amb aquesta recreació històrica vol recuperar l’espai humà que es configura al voltant d’una taula, a més de posar l’accent en episodis històrics rellevants segons l'època i el lloc on se celebra. 

A la Canònica de Santa Maria de Vilabertran es mostra com els seus canonges acollien els nombrosos pelegrins que, de camí cap a Jerusalem, Roma o Compostela, s’hi hostatjaven per descansar i agafar provisions. I, al Castell Monestir d’Escornalbou, el sopar de Sant Joan, que sabem per la documentació que celebrava cada any Eduard Toda amb els seus amics més propers, així com l’encesa d’una foguera que era celebrada des de tots els pobles de la Baronia.
 

'La Taula parada' a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran

Sota el nom de A la taula dels canonges hi ha convidats, al refetor de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, hi trobarem la taula parada de l’estiu del 1300, quan Dalmau de Fortià era l’abat i a l’abadia hi vivien 12 canonges, a més d’una dotzena de persones de servei. Al refetor, però, només hi podien menjar els canonges i, excepcionalment, s’hi convidava algun dels pelegrins que s’allotjaven a l’abadia de camí a Jerusalem, Roma o Compostela.
 
A la Canònica de Santa Maria de Vilabertran s’ha replicat la panada de pollastre i verdures, una recepta extreta del Llibre d’aparellar de menjar, que segur els pelegrins portarien en els seus farcells de viatge.

'La Taula parada' al Castell Monestir d'Escornalbou

La revetlla de Sant Joan al Castell Monestir d’Escornalbou és el nom de la taula parada al menjador de la residència senyorial del diplomàtic i egiptòleg Eduard Toda on es representa el sopar de  Sant Joan. Al llarg dels anys 20 i 30 del segle XX, Eduard Toda exercia d’amfitrió d’un grup d’amics de confiança, normalment set o vuit, per festejar el solstici d’estiu. La revetlla començava amb un sopar on se servien diversos plats i on no podia faltar la coca de Sant Joan i l’encesa d’una gran foguera, que a la contrada, concretament a Riudecanyes eren anomenades Fogueradas, i que eren visibles  des de tota la comarca. 
 
Aquesta vegada, a Escornalbou, s’ha replicat la coca de Sant Joan. Unes coques que es feien a casa i que podien tenir forma rodona o ovalada. A més, també podien tenir un o dos forats al mig fent al·lusió al sol i estaven elaborades de pa. 
 
El projecte ha estat possible gràcies a un equip multidisciplinari de professionals de la història, l’escenografia, la història de l’art i el disseny, entre altres. El seu treball de recerca, garanteix la proposta presentada amb el màxim rigor i veracitat, tant en la forma com en els continguts.
 
Una part de la recerca també s’ha centrat en la recuperació dels receptaris, menús i plats que se servien en aquests àpats als monuments participants. El cuiner Sergi de Meià ha pogut recrear dues receptes històriques per poder-les elaborar a casa, que pròximament estaran disponibles al canal de YouTube de Patrimoni.gencat.
 

Entrades i visites guiades

Les taules parades es poden gaudir a cada un dels espais, inclòs dins el preu de l’entrada de cada monument. A més, s’han organitzat diferents visites guiades temàtiques i accions vinculades a aquestes taules històriques.
 
A la Canònica de Vilabertran, la taula estarà oberta del 31 de maig al 7 de juliol i s'organitzaran visites guiades els dissabtes 22 i 29 de juny i el 6 de juliol a les 11.30 h. 
A més, dins del cicle de Música Medieval previst per aquest estiu, a la Canònica de Vilabertran, el divendres 21 de juny a les 19:30 h, hi haurà l’actuació de Toni Madueño i Carla Lucea amb 'Les taules amb música'. A l’actuació evocaran les vetllades de nobles i cortesans que també tenien lloc al voltant d’una taula. La compra d'entrades i tota la informació la podeu consultar a la web de Monuments de Catalunya
 
Al Castell Monestir d’Escornalbou, la taula s’inaugurarà el pròxim divendres 21 de juny a les 19 h i comptarà amb una visita guiada i l’oferiment de la tradicional coca de Sant Joan per als assistents. Al llarg de l’estiu, s’han programat visites teatralitzades que ens ensenyaran la casa i la taula parada, de la mà de la Quitèria, la minyona d’Escornalbou, qui coneix molt bé com eren els protocols de servei d’aquell moment. Les visites seran el 26 de juliol i els dies 9 i 23 d’agost amb reserva prèvia.