Celler de Dalt de Barberà de la Conca | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Celler de Dalt de Barberà de la Conca Les innovacions de Cèsar Martinell
Al sud de Barberà de la Conca trobem el celler del Sindicat Agrícola de Barberà de la Conca, conegut com a “celler de Dalt” o “Sindicat dels rics”. Es va construir entre els anys 1920 i 1921 i entre els seus artífex hi ha l’arquitecte Cèsar Martinell, l’enòleg Isidre Campllonch i l’enginyer ecòleg Imbert. Professionals que posaven tot el seu talent al servei de la burgesia agrària reformista.

La construcció va ser una de les més modernes del seu temps, sobretot gràcies a les innovacions tècniques introduïdes per Martinell. Són innovacions que afecten tant l’arquitectura com la tecnologia necessària per a l’elaboració de vi i que Martinell aplicarà a gairebé tots els cellers que va dissenyar: aixecar l’estructura de les naus sobre arcs parabòlics de maó, situar les finestres a la part baixa de les naus, fer els cups subterranis cilíndrics i separats per cambres aïllants i, per últim, la composició i textura de les façanes.

L’edifici té dues naus rectangulars paral·leles però, a diferència d’altres cellers, les seves dimensions són desiguals. La gran estava destinada a l’estiba mentre que la petita es dividia en moll de descàrrega, sala de màquines i casa del conserge.

El cos principal, de 43 per 21 metres, està dividit en tres naus i presenta la típica planta basilical utilitzada en les esglésies cristianes. Les naus estan separades per pilars amb planta de creu que, a la part superior es bifurquen donant lloc a arcs equilibrats o catenaris (molt utilitzats per Antoni Gaudí). A sobre dels arcs hi ha unes parets on reposen les encavallades que sostenen la teulada a doble vessant; a les parets hi ha grans finestres fetes amb maó vist –igual que les portes- que il·luminen aquesta gran nau central.

Però el que més destaca de l’exterior és l’elegant torre de l’aigua, construïda posteriorment. Té dos cossos, un de planta quadrada i un altre octogonal i finalitza amb un coronament cònic. Alguns autors han assimilat aquesta estructura amb els campanars barrocs. Una referència més de les “catedrals del vi” als temples cristians de casa nostra.

Planifica la visita

Què puc fer?
- Completa la descoberta del celler amb una visita amb tast de vins. No t’oblidis de fer la reserva previa.
- El celler incorpora activitats gratuïtes per als més petits perquè es diverteixin mentre aprenen el món del vi.
 
Horaris
Visites guiades: dissabtes i diumenges, a les 11 h.
Agrobotiga: de dilluns a divendres: 9:00 a 13:30h i de 15:30 a 19:00h. | Dissabte, 10-14h i 17-20h. | Diumenges i festius, 10-14 h.
Preus
Consulta els preus al web del monument
Contacte
Agrícola de Barberà, SCCL
C. del Comerç, 40
43422 Barberà de la Conca
Tel. 977 88 70 35
admin@coop-barbera.com
Veure localització
On menjar i dormir?