Celler de la Societat Agrícola de Rocafort de Queralt | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Celler de la Societat Agrícola de Rocafort de Queralt “Banc de proves” de Martinell
El gran especialista en construccions agroindustrials de Catalunya, Cèsar Martinell, va “debutar” a Rocafort de Queralt l’any 1918. El resultat final, ple d’innovacions i atreviment arquitectònic, va ser una gran plataforma per la seva carrera.

El celler de Rocafort que veiem avui és fruit de tres intervencions fetes entre 1918 i 1947. Durant els primers anys, constava d’un edifici amb dues naus paral·leles i una tercera perpendicular que feia de moll de descàrrega i sala de màquines. Posteriorment es va ampliar amb una dues naus més, la modernització de la sala de màquines i un nou dipòsit d’aigua que substituïa l’original.

Però l’aportació més decisiva va ser la utilització, per primer cop, de l’arc parabòlic gaudinià com a principal suport de l’estructura de l’edifici. La idea original contemplava la tradicional encavallada de fusta, però les circumstàncies econòmiques del moment van fer canviar d’idea l’arquitecte: amb la Primera Guerra Mundial, el preu de la fusta s’havia multiplicat per cinc.

Pel que fa a la vessant més “estètica” del celler, destaca l’obra cuita utilitzada en els arcs de portes i finestres, així com el fris de rajola de ceràmica que recorre la cornisa de l’edifici. La façana principal del celler és perfectament simètrica i en destaca l’enorme finestral composat de tres elements, amb arcs rampants i de mig punt. La porta consisteix en una arc de mig punt adovellat que, al seu temps, fa de suport al gran finestral. Una composició que es repeteix a la façana de les tres naus.

Planifica la visita

Què puc fer?
- Situat a la comarca de la Conca de Barberà, el Celler de la Societat Agrícola de Rocafort de Queralt comparteix un recorregut turístic únic al territori amb paisatges monumentals i forts contrastos de colors. Descobreix-los a les diferents rutes proposades.
- El celler compta amb unes caves soterrades on Cellers Domenys elabora el reconegut cava Les Tres Naus. A les diferents botigues que tenen pel territori en podràs descobrir tota la seva varietat.
Horaris
Cellers Domenys Conca
Divendres de 16 a 19 h
Dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h
Diumenge de 10 a 14 h
Dilluns, dimarts, dimecres i dijous, tancat
Preus
Consulta les rutes de turisme i enoturisme pel territori al web.
Contacte
Rocafort de Queralt
Avinguda Catalunya, 35
977 89 82 50
 
Sant Jaume dels Domenys
Prat de la Riba, 18
977 67 71 35
administracio@cellersdomenys.com
Veure localització