Museu de Badalona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Museu de Badalona Viatja a la Baetulo romana
T
Quan s’urbanitzava el clos de la Torre a Badalona l’any 1954 es va fer un troballa excepcional: les restes de les termes de la ciutat romana de Baetulo en un excel·lent estat de conservació. Per preservar-les, al seu damunt es va construir el Museu de Badalona, que s’inaugurava el 1966.

Des de la remodelació del 2010, baixar al subsòl del Museu de Badalona és accedir a un jaciment de 3.400 m2 amb els vestigis de la ciutat romana. A més de les termes, es poden veure restes del cardo maximus i del decumanus maximus (amb les corresponents clavagueres), de diverses botigues (tabernae) i de tres conjunts d’habitatges (insulae). Es tracta d’un dels conjunts arqueològics d'època romana més importants i més ben conservats de Catalunya.

L’exposició permanent del Museu explica els primers hàbitats testimoniats a Badalona -prehistòria, edat del ferro i cultura ibèrica-, però destaquen sobretot les peces referents a Baetulo, entre les quals hi trobem les pollegueres de la porta de la ciutat, el Vas de les Naus o el retrat d'Agripina.

La col·lecció compta amb un document epigràfic de gran valor, la Tabula Hospitalis, una taula de bronze que transcriu un pacte d'hospitalitat de l'any 98 dC entre els baetulonenses i Quint Licini Silvà Granià, patró de la ciutat. L’altra joia de l’exposició és la Venus de Badalona, una de les representacions femenines més importants de Catalunya. Aquestes peces van tornar a Badalona el 1980, després que fossin espoliades durant la Guerra Civil.

A part de l’edifici principal, el Museu compta amb diferents subseus: els jaciments romans museïtzats de la Casa dels Dofins i el Jardí de Quint Licini, el Turó d'en Boscà (poblat ibèric emmurallat), i la masia de Can Miravitges (casa senyorial agrícola del segle XVIII).

Planifica la visita

Què puc fer?
Cada any, el darrer cap de setmana del mes d’abril, el Museu organitza el festival romà Magna Celebratio, amb la voluntat de donar a conèixer el patrimoni romà de la ciutat a través de la Reconstrucció Històrica. 
Serveis
Lloguer d'espais
Horaris
De dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h
Diumenges i festius, de 10 a 14 h
Tancat els dilluns i els dies 1 i 6 de gener, Divendres Sant, 1 de maig, 24 de juny, 15 d’agost, 11 de setembre i 25 i 26 de desembre
 
Preus
Conjunt de la ciutat romana: 6,00 €
Casa dels Dofins i Jardí de Quint Licini: 2,00 €
Tarifa gratuïta: exposicions temporals
Tarifa reduïda: 3,00 €, per a joves de 17 a 25 anys
Tarifa mínima: 1,00 €. Primer diumenge de mes, Amics del Museu, joves (8 -16 anys), jubilats.
Tarifa gratuïta: menors de 7 anys, membres de l’ICOM i l’AMC
Altres descomptes: consulteu web
Contacte
Plaça de l’Assemblea de Catalunya, 1
08911 Badalona 
Tel. +34 933 841 750
Veure localització
On menjar i dormir?