Abrics de l'Ermita | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Abrics de l'Ermita Retrats de vida del caçador
Patrimoni de la Humanitat
T

Situats a la serra de Godall d’Ulldecona, els Abrics de l'Ermita són el conjunt més important de pintures rupestres d’estil llevantí a Catalunya i formen part de la llista de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco des de l’any 1998 i de La Ruta de l’Art Rupestre.

En aquest conjunt excepcional, l’home neolític va traçar-hi un món de creences o relats mítics relacionats amb la cacera. Les escarpades cingleres de Godall eren un lloc propici per a la captura d’animals i així es pot veure a les pintures a través de les diverses espècies d’animals de la zona, dels arquers i, fins i tot, de divinitats i especialistes encarregats de dur a terme els rituals. Els experts afirmen que la societat neolítica utilitzava la pintura rupestre com a mitjà de comunicació amb l’objectiu d’assenyalar llocs de reunió i de celebració de determinats ritus.

Les primeres pintures de la serra de Godall es van descobrir l’any 1975 en una cova del barranc. Actualment s’hi han localitzat fins a catorze abrics decorats per l’home fa 8.000 anys. Just al costat dels abrics, el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita, creat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, permet al visitant descobrir el llegat artístic i històric d’Ulldecona a través de recursos gràfics, fotografies, audiovisuals i calcs de les pintures.

Planifica la visita

Què puc fer?

A partir d’un discurs didàctic i amè, el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre Abrics de l’Ermita ofereix una visió general de l'art llevantí i dels 13 abrics que formen el conjunt d’Ulldecona.

Horaris
Preus
Contacte

Centre d’Interpretació d’Art Rupestre dels Abrics de l’Ermita
Carretera de Tortosa. Ermita de la Pietat
43550 Ulldecona (Montsià)
Tel. (+34) 977573394 / (+34) 977573034

Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Art de fa 8.000 anys

El nombre de pintures conservades a la serra del Godall és extraordinari, tot i que el conjunt destaca també per la qualitat i la diversitat formal de les representacions