Casa Lleó i Morera | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Casa Lleó i Morera ‘Art Nouveau’ al Passeig de Gràcia
Mentre la Casa Batlló mostra la imaginació desbordant de Gaudí i la Casa Amatller és una genial reinterpretació del gòtic de Puig i Cadafalch, el tercer element de la Mansana de la Discòrdia de Barcelona, la Casa Lleó i Morera, representa l’elegància dels detalls. En ella hi van treballar una quarantena dels millors artesans de l’època, seguint les ordres de Lluís Domènech i Montaner.

Al 1902, Francesca Morera va encarregar a l’arquitecte modernista reformar la finca que havia heretat a l’Eixample. Quan la propietària va morir, va continuar les obres el seu fill Albert Lleó i Morera, que és qui dóna nom a l’edifici. De fet, es repeteixen en la decoració de tot el conjunt imatges que fan al·lusió als cognoms familiars.

Domènech i Montaner va afegir un pis i un templet al capdamunt. Aquesta torre, alineada amb la terrassa del pis principal, simula una simetria inexistent en l’edifici. Destaca en tota la façana la rica decoració, sobretot les figures femenines d’Eusebi Arnau. Als balcons del primer pis quatre dames que porten a les mans instruments al·legòrics de la modernitat -fotografia, electricitat, fonògraf i telèfon- en són l’exemple més significatiu.

Un cop dins de l’edifici, tant el vestíbul com el rebedor del pis principal estan pensats per impressionar el visitant. En aquest últim, els arcs i passos de porta tenen esculpits espectaculars relleus. Un d’ells és el relat de la cançó de bressol La dida de l’infant rei, un homenatge al fill dels propietaris que va morir de nadó.

Els dos grans salons concentren bona part del treball artesanal de l’equip de Domènech i Montaner. Destaquen els vitralls: vuit plafons de mosaic i relleus de porcellana que descriuen escenes campestres amb personatges de la família. Els mobles i arrambadors que hi havia en aquestes sales es conserven al MNAC.

La Casa Lleó i Morera, com altres finques burgeses, era una “casa de renda” (la família propietària vivia al pis principal i la resta eren habitatges de lloguer). Tot i així, es va voler que tots els pisos mantinguessin el mateix rigor constructiu i qualitat estètica.

Planifica la visita

Què puc fer?
Atura’t a la Mansana de la Discòrdia i observa les similituds i diferències entre els tres arquitectes estrella del Modernisme a Barcelona.
Tot i que la decoració modernista del local comercial es va eliminar als anys quaranta, se’n conserva una mostra a uns quants quilòmetres de la Ciutat Comtal. I és que es van destruir a cop de pic unes escultures d’unes dames d’Eusebi Arnau. El porter de la finca en va salvar els caps que va vendre a Salvador Dalí. Ara es poden veure al mur del pati del Teatre-Museu de Figueres.
Contacte
Casa Lleó i Morera
Passeig de Gràcia, 35
08007 Barcelona
Tel. (+34) 936762733 Veure localització
On menjar i dormir?
Materials per a la visita

Més informació

Històries del patrimoni

Entrem a la casa Lleó i Morera

Vols fer un recorregut per la planta noble de l’edifici?