Olèrdola | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Olèrdola La muntanya cobejada
T

Olèrdola ha conegut la presència de l’home des de l'edat del bronze fins ben entrat el segle XX. Aquest fet evidencia la importància estratègica d’un assentament situat al turó de Sant Miquel, que domina la plana del Penedès. Actualment Olèrdola és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya i forma part de la Ruta dels Ibers.

La seva posició va fer d’Olèrdola un lloc ideal en temps de guerra i poc habitable durant els períodes de pau. Per això, el lloc també ha conegut llargues temporades d’abandó.

Els seus pobladors hi han deixat empremta. Hi trobem un oppidum iber, un poblat fortificat i emmurallat. També una impressionant fortificació romana per controlar el territori i, en especial, la via d’accés cap a Tarraco. Per últim, en el conjunt hi ha una ciutat medieval, amb esglésies preromàniques i romàniques (Sant Miquel i Santa Maria), el castell i tombes antropomorfes excavades a la roca.

A principis del segle XII, s'inicia la decadència d'Olèrdola i el desplaçament de la població a la plana.

Actualment s’hi conserven restes del castell, l'església de Sant Miquel, un edifici romànic, i la Necròpolis de Sant Miquel, una excel·lent mostra dels enterraments característics de l'alta edat mitjana.

Planifica la visita

Què puc fer?

La seu d’Olèrdola del MAC ofereix al visitant diverses activitats per descobrir l’empremta que hi ha deixat l’home des de l'edat del bronze fins a l’actualitat. Compta també amb un modern Centre d’Interpretació del conjunt històric. Entre les activitats destaquen:

- Visites guiades i teatralitzades.
- Activitats infantils i familiars 
- La Ruta gastronòmica al Parc d'Olèrdola.
- El Cap de Setmana Ibèric (octubre).
- Dia Internacional dels Museus (18 de maig).

Serveis
Lloguer d'espais
Horaris

16 de desembre a 28 de febrer: de 10.00 a 16 h.
1 de març a 31 de maig: de 10.00 a 17.30 h
1 de juny a 30 de setembre: de 10.00 a 20.00 h
1 d’octubre a 15 de desembre: de 10.00 a 17.30 h

Dies de tancament: dilluns, el 25 i 26 de desembre i l'1 de gener.

Preus

Entrada normal: 3.5€

Entrada reduïda: 2.5€
Les persones de 65 anys o més, pensionistes, les persones titulars del Carnet Jove, estudiants amb carnet d’estudiant internacional, les persones posseïdores del carnet de família nombrosa o monoparental, grups no turístics de 10 o més persones amb reserva prèvia

Entrada gratuïta:
Les persones menors de 16 anys, persones aturades, persones membres de l’ICOM (International Council o Museums) o de l’ICOMOS (International Council of Monuments), persones membres de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, degudament acreditades, persones professores d’ensenyament reglat, degudament acreditades, grups d’estudiants amb professor que hagin fet reserva prèvia i l'últim dimarts de cada mes entre mesos d’octubre a juny.

Jornada de portes obertes:
Primer diumenge de cada mes (a partir del maig de 2019), Trobada dels pobles d'Olèrdola (10 de juny), Sant Jordi (23 d'abril), Dia Internacional dels Museus (18 de maig), La Diada (11 de setembre) i Cap de Setmana Ibèric (primer cap de setmana d'octubre).

Contacte

Castell d'Olèrdola
08734 Olèrdola (Barcelona)
Tel. (+34) 938901420

Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Del castell d'Olèrdola al poble de Sant Miquel

La muntanya d'Olèrdola ha estat un enclavament estratègic amb assentaments humans al llarg de 6.000 anys