Episodis | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Alguns dels documents dels arxius catalans guarden grans secrets i grans històries. A la Sala 113 tenim històries plenes de misteri per descobrir.

El bruixot de Terrassa

En un temps en què la sanitat pública era una utopia i la gent no tenia diners per pagar-se un metge, sempre hi havia desaprensius i il·luminats que intentaven treure profit de la misèria dels altres. Eren personatges sense cap tipus de formació que tractaven als pacients amb uns remeis que, a vegades, podien tenir greus conseqüències.

Llegeix més

El submarí fantasma

Durant la Primera Guerra Mundial, l’exèrcit alemany va començar a utilitzar submarins. Els seus atacs inesperats van causar el pànic a tots els mars. Sobretot quan el maig de 1915 va enfonsar el transatlàntic Lusitània. Per això, quan al desembre el capità del Loukkos va explicar el que li havia passat, tothom va voler saber-ne més detalls.

Llegeix més

L'espia disfressat

A vegades els dipòsits dels Arxius conserven documents que semblen trets d’una novel·la i de seguida fan volar la imaginació de qui els consulta. No cal que sigui res gaire complicat. Amb una sola fotografia és suficient per començar a fer-se preguntes i mirar d’entendre qui van ser els seus protagonistes.

Llegeix més

Temptat pel maligne

Durant molts segles els crims eren castigats amb penes que ara ens semblen terribles perquè es volia escarmentar als seus responsables. A Barcelona, el juliol de 1612, es va viure un cas que ha deixat un curiós rastre documental.

Llegeix més

Matar colomins

El 19 de maig de 1928 van morir assassinades 8 criatures i 2 dones a la Pobla de Ferran, un poble del municipi de Passanant, situat a la Conca de Barberà. La documentació conservada als arxius ens permet reconstruir com es va perpetrar aquell crim monstruós.

Llegeix més

La filla del mecànic

La feina dels Arxius és tant callada i discreta que a vegades sembla que no hi siguin. Però la seva missió és vital per preservar la memòria i la història del país. I en el moment més inesperat la seva tasca pot canviar la vida d’una persona.

Llegeix més

Els castells no maten

Fa dos segles Valls es va tenyir de sang. Una sèrie d’assassinats van enterbolir la vida de la ciutat. A vegades, però, les coses no són el que semblen. I el que aparentment era una mal païda rivalitat castellera, en realitat tenia arrels més profundes. Dos-cents anys després descobrim el misteri gràcies la documentació conservada sobre aquells fets.

Llegeix més

Els crims de Barba Rossa

Poc s’imaginen els turistes que, untats amb protector solar i arrebossats de sorra, gaudeixen de les platges catalanes que moltes van ser escenari de terribles atacs pirates i corsaris. Alguns episodis ens han arribat en forma quasi llegendària, però n’hi ha un que el podem reconstruir pas a pas gràcies a un notari que el 1543 els va combatre.

Llegeix més

Un carnaval macabre

El dia de Carnaval de 1894, a l’Armentera, aprofitant que tot el poble estava de gresca, es va cometre un assassinat terrible que hauria quedat sense resoldre de no ser per la intuïció de l’alcalde.

Llegeix més

El cor del president

Una de les històries més impactants de la Catalunya republicana la va protagonitzar el president Francesc Macià després de mort. Aquest és el periple del seu cor i del rastre documental que en conserven els arxius.

Llegeix més